Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aantal gevallen mazelen neemt toe in België: ben jij beschermd?

Lore
3 min read

Het aantal nieuwe patiënten met mazelen neemt toe, ook in ons land. In februari kwamen er in België 90 nieuwe patiënten bij, tegenover 20 in januari. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Binnen Europa kwamen alleen in Frankrijk (188 patiënten), Polen (178), Italië (150) en Tsjechië (115) meer gevallen van de mazelen voor dan in België.

De oorzaak?

Over het algemeen wordt aangenomen dat mazelen perfect te bestrijden zijn door middel van dubbele vaccinatie (op de leeftijd van 12 maanden en 10 jaar). Maar net daar wringt het schoentje: niet alle Belgen, in het bijzonder de 20- tot 45-jarigen, kregen in het verleden altijd een tweede vaccinatie. Dat was toen nog niet verplicht en werd bovendien minder streng gecontroleerd.

Tijdens het het reizen is die risicogroep extra vatbaar voor mazelen, waardoor ze het besmettelijke virus ook kunnen meebrengen naar België. Op die manier kunnen zeer jonge kinderen die nog niet gevaccineerd zijn blootgesteld worden aan de mazelen.

Ook de antivaccinatiebewegingen die in Europa steeds meer voet aan de grond krijgen spelen een rol in het ontstaan van de mazelenepidemie.

Dit kun je doen

Hoewel de mazelen in de eerste plaats bekend staan als een ‘kinderziekte’, zijn de gevolgen ervan niet te onderschatten. Vorig jaar stierven in Europa nog 72 patiënten (1 op 1000), waaronder zowel volwassen als kinderen, aan complicaties met mazelen. Naast de rode vlekjes kan je er immers ook een longontsteking en hersenontsteking van oplopen.

Iedere persoon neemt daarom beter zijn verantwoordelijkheid op door na te gaan of ze in het verleden twee vaccinaties tegen mazelen of rubella (rode hond) kregen. Dat kan je controleren op verschillende manieren controleren:

  • Via je vaccinatiekaart (van je huisarts, Kind en Gezind of CLB)
  • Online via MyHealthViewer
  • Navragen bij je huisarts.

Iemand die nog geen 2 vaccinaties kreeg, vervolledigt best de vaccinatie.

Bekijk meer informatie over de vaccinatie tegen mazelen op de site van de Vlaamse Overheid.

Door Lore

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…