Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste tips tegen reisziekte

Camille
3 min read

Reisziekte kan een flinke domper bezorgen op je vakantiepret. 3 op 4 mensen zijn wel eens reisziek geweest. Als je hier vaker last van hebt, doe je er goed aan om je erop voor te bereiden. Met deze tips kun je eventuele klachten en ongemakken slim verhelpen of in ieder geval wat minder last van hebben.

Reisziekte

Reisziekte heeft te maken met een verstoring van informatie in je hersenen. Je ogen, spieren en je evenwichtsorgaan geven constant informatie door aan de hersenen over de huidige stand van het lichaam. Maar als er een onverwacht iets gebeurt, klopt de informatie in de hersenen niet meer met de werkelijkheid en gaat ze kortsluiten. Er ontstaat een conflict. De hersenen raken in paniek en je krijgt braakneigingen, waardoor je maag automatisch de opdracht krijgt om te braken.

Per persoon verschilt de gevoeligheid voor reisziekte. In principe kan iedereen er last van krijgen. Afhankelijk van de gevoeligheid en ontwikkeling van het evenwichtsorgaan zijn de uitwerkingen zeer afwisselend. Niet iedereen wordt bijvoorbeeld perse ziek en misselijk door reisziekte, met een verhoogde drang tot braken. Andere symptomen zijn o.a.: Slaperigheid, duizeligheid, krampen in de buik, overmatig zweten, lichthoofdigheid of onstabiliteit en in extreem zeldzame gevallen zelfs hallucinaties. Dit zijn de beste tips tegen reisziekte om milde tot zware klachten te verhelpen. Maar vooral om ze te voorkomen.

1. Ontspan

Het lijkt bijna té makkelijk, maar dat is het vaak ook. Ontspanning helpt de toenemende spanningen en ongemakken terug te brengen. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit om jezelf te kalmeren. Probeer ook zoveel mogelijk frisse lucht binnen te krijgen.

2. Kies voor uitzicht

Als het even kan, zorg dat je een zicht hebt op de weg (of zee) zodat je je beter kunt afstemmen op veranderende bewegingspatronen. Reisziekte gaat veelal gepaard met teveel prikkels aan het evenwichtsorgaan.

3. Gebruik Gember

De gemberwortelstok geniet van een veelgeprezen reputatie op medische gezondheidsgebied. Met een gunstig bijwerkingsprofiel is Gember een betrouwbaar en effectief middel om vele kwalen te verhelpen. Reisziekte en de bijkomende symptomen kunnen uitstekend behandeld worden met Gember. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) erkent Gember als een doeltreffend middel tegen reisziekte. Misselijkheid en ongemakken in de spijsvertering kunnen in enkele minuten verminderd worden dankzij de werkzame Gingerols bestanddelen. Gember veroorzaakt geen bijwerkingen en is daarom veilig in gebruik voor jong en oud. Zelfs tijdens de zwangerschap is het een betrouwbare bondgenoot tegen misselijkheid.

4. Eet iets lichts

Zorg dat je voor aanvang van de reis een lichte maaltijd nuttigt. Iets lichts, als een pakje crackers kan al een stevige bodem vormen zodat je maag niet van streek raakt door eventuele schommelingen.

5. Slaap tijdens de reis

De meeste mensen hebben minder last van reisziekte wanneer ze slapen. De overgave en totale ontspanning in slaaptoestand zorgt voor een veel soepelere reis, zonder klachten. Als de bovengenoemde tips niet werken, probeer dan indien mogelijk in een comfortabele positie een klein dutje te doen. Vermijd absoluut om te lezen tijdens het reizen, dit kan de misselijkheid verergeren. Luister bijvoorbeeld naar muziek.

Door Camille

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…