Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gember: een natuurlijk middel tegen reisziekte?

Camille
3 min read

Reisziekte is een onschuldige aandoening die veel mensen overvalt tijdens het reizen. Dit is niet heel verrassend en daarom wordt het ook wel ‘bewegingsziekte’ genoemd. Wist jij dat gember een oplossing kan zijn tegen dit vervelende kwaaltje?

Reisziekte? Wat?

Het kan gek klinken voor sommige mensen, maar zo bizar is het niet. Reisziekte wordt meestal veroorzaakt door onverwachte bewegingspatronen en schommelingen. Het ontstaat omdat de hersenen tijdens een verplaatsing tegenstrijdige informatie ontvangen over de positie van de het lichaam.

Misselijkheid, braken, duizeligheid, bleekheid, overmatig zweten, paniekaanvallen en zelfs slaperigheid zijn klachten die gepaard gaan met reisziekte. Dit verschilt echter wel per persoon.

Prikkelingen

Mensen zijn bepaalde bewegingspatronen gewend. Wanneer we over een hobbelig terrein komen te rijden, of turbulentie in het vliegtuig meemaken en dit voor ons gevoel nét iets te lang duurt, dan kan er misselijkheid optreden.

De signalen van de evenwichtsorganen stemmen niet overeen met de normale bewegingspatronen die in onze hersenen zijn opgeslagen. Door die tegenstrijdige informatie wordt het braakcentrum in de hersenen geprikkeld waardoor je reisziek kan zijn.

Een ervaring van ernstige reisziekte kan ervoor zorgen dat avontuurlijke uitstapjes voortaan panisch worden vermeden, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Door afleiding en concentratie op een meebewegend object, kunnen de klachten soms minderen.

Natuurlijk middel: Gember

Een handige oplossing tegen reisziekte is de consumptie van gember. Dit natuurlijke middel staat erom bekend dat het talloze genezende voordelen heeft voor het lichaam.

Gember is een keukenkruid, maar meerdere studies hebben reeds bewijzen dat preparaten op basis van gemberwortel een gunstig effect kunnen hebben bij reisziekte, zwangerschapsmisselijkheid en zelf tijdens chemotherapie. Misselijkheid en maagklachten kunnen binnen enkele minuten verholpen worden door de werkzame stoffen in gember. Gember kan je in verschillende vormen innemen. Bijvoorbeeld door te kauwen op een verse gemberwortel, gemberkoekjes te eten of gemberthee drinken. Je kan ook altijd een speciaal gemberpreparaat innemen.

Nog enkele handige tips

  1. Zorg dat je fit bent en voldoende uitgerust om te reizen
  2. Ga nooit tegen de rijrichting in zitten
  3. Doe indien mogelijk een raam open om voldoende lucht te krijgen
  4. Eet een lichte maaltijd voor vertrek en vermijd alcohol, frisdrank en vette of zure voedingsmiddelen
  5. Zorg voor ontspanning door bv. naar muziek te luisteren. Vermijd lezen.
  6. Kijk naar buiten en fixeer je op een vast punt.
  7. Rij rustig en hou de snelheidsveranderingen zo klein mogelijk.
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…