Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloed in het Sperma: Wat moet je doen?

Olivier
4 min read

De meeste mannen die bloed in hun sperma zien, vinden dit vreemd en vragen zich meteen af wat er mis is met hun geslachtsdeel. Je zou het misschien niet zeggen, maar bloed in het sperma is een klacht die regelmatig voorkomt en vaak helemaal niet ernstig is. Ongeveer 15 procent van de mannen met bloed in het sperma, heeft dit slechts eenmalig gehad. Bij de overige 85 procent komt de klacht vaker terug, maar zal het bloed geleidelijk aan ook weer uit het sperma verdwijnen. Het kan jaren duren, maar vaak gaat het slechts om enkele weken.

Op deze pagina lees je meer over de klacht van bloed in het sperma. Zo lees je hoe je bloed in het sperma kunt herkennen, hoe het kan komen dat je bloed in het sperma vindt en wanneer je naar de dokter moet met bloed in het sperma.

De symptomen van bloed in het sperma

Heb je bloed in het sperma, dan ziet het sperma er anders uit dan normaal. Zo is het niet wit, maar is het sperma rood en zitten er rode of bruine sliertjes in. In sommige gevallen kun je ook te maken krijgen met aanvullende klachten, zoals een branderig gevoel bij het plassen, het ervaren van pijn tijdens het krijgen van een orgasme of bloed in de urine.

Heb je bloed in het sperma, dan is het belangrijk om te weten of dit bloed van jou komt of misschien van je partner afkomstig is. Zo kun je ook bloed in het sperma krijgen als je seks hebt met je partner terwijl zij ongesteld is, wat betekent dat er niets aan de hand is. Twijfel je of het bloed van jou vandaan komt? Dan raden wij je aan om nog wat sperma te verzamelen door te masturberen en dit sperma eens goed onder de loep te nemen. Doe dit het liefst op een witte achtergrond, zoals een wastafel, zodat je het sperma goed kunt onderzoeken.  

Bloed in het sperma: hoe ontstaat deze klacht?

Gezond sperma bestaat uit een bepaalde hoeveelheid zaadcellen en vocht. De zaadcellen komen uit de testikels en worden naar de prostaat vervoerd via de zaadleiders. In de prostaat wordt er vocht bij de zaadcellen gedaan en dit wordt vervolgens uitgestoten bij een orgasme. Ergens in het traject van het aanmaken van het sperma, kan er bloed bij het sperma komen.

In de meeste gevallen wordt niet precies achterhaald hoe er bloed in het sperma kan komen. Het hebben van geslachtsgemeenschap of masturbatie is geen oorzaak van bloed in het sperma, want het bloed komt vanzelf al in het sperma terecht en dit heeft niets te maken met seks of masturbatie. Wel kan het zo zijn dat er een bloedvaatje beschadigd is, dat zich vanzelf weer zal herstellen en hierna geen bloed meer af zal geven.

Andere mogelijke oorzaken van bloed in het sperma, zijn de volgende:

Verder zijn er ook nog twee zeldzame oorzaken van bloed in het sperma, namelijk inwendige kneuzingen (bijvoorbeeld door een val of klap) en kwaadaardige ziekten, zoals kanker. De meeste mensen die bloed in het sperma hebben, hebben deze klacht niet door deze zeldzame oorzaken.

Naar de dokter met bloed in het sperma

Bloed in het sperma roept misschien veel angst op, maar het gaat vaak niet om een ernstige aandoening. Vaak verdwijnen de klachten vanzelf weer en hoef je je dus nergens zorgen om te maken. Wel kan het in sommige gevallen verstandig zijn om een bezoekje te brengen aan de dokter met jouw klacht, bijvoorbeeld als je na een aantal zaadlozingen nog steeds bloed hebt in het sperma. Ook wordt aangeraden om naar de dokter te gaan als je bijkomende klachten hebt, zoals pijn bij het plassen, een branderig gevoel bij het urineren, pijn bij het klaarkomen, afscheiding uit de urinebuis en/of bloed in de urine.

Uiteraard kun je ook gewoon naar de dokter gaan als je je niet lekker voelt bij je klacht en ongerust bent over de mogelijke oorzaak van het bloed in jouw sperma. In dit geval laat je je gewoon onderzoeken, wordt er achterhaald of je je terecht zorgen moet maken en wat er moet gebeuren om jouw klachten te verminderen en uiteindelijk te laten verdwijnen. Waarschijnlijk is er niets aan de hand, maar het is altijd fijn om dit te achterhalen.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…