Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Boerenlong Symptomen

Bram
3 min read

Op het ogenblik dat er steeds opnieuw stof uit een schimmelende hooiberg in wordt geademd dan kan dit een zogenaamde boerenlong tot gevolg hebben. Gelukkig zijn er niet veel mensen die, na het inademen van irriterende stoffen, last krijgen van een boerenlong. Daarbij komt verder dat de inademing van deze stoffen voor een langere periode moet hebben plaatsgevonden om een boerenlong te ontwikkelen. Het lichaam zal dan een reactie geven op de aanwezigheid van deze lichaamsvreemde stoffen en een ontsteking of een irritatie van de longen (pneumonitis) veroorzaken. Indien iemand al last heeft van bijvoorbeeld astma of hooikoorts dan kan een blootstelling aan de hoeveelheden stof, die nodig zijn voor het ontstaan van een boerenlong, zeker slecht verdragen.

Symptomen van een acute boerenlong

Indien een boerenlong acuut ontstaat dan kunnen er verschillende symptomen waargenomen worden. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts),
  • hoesten,
  • kortademigheid,
  • koude rillingen, 
  • gebrek aan eetlust, 
  • misselijkheid. 

Als gevolg van een boerenlong zul je je vaak eerst een beetje ziek voelen en na circa vier uur zullen de andere symptomen zich aandienen. Zodra er geen irriterende stof meer in wordt geademd, zullen de symptomen echter vaak minder worden. De klachten van een boerenlong kunnen in sommige gevallen al na een paar uur, zonder het inademen van de veroorzakende stof, afzwakken. Dit neemt overigens niet weg dat je nog een aantal weken last zult houden van de symptomen die kenmerkend zijn voor een boerenlong. De meeste gevallen van een boerenlong worden geregistreerd in de zomermaanden waarin erg veel neerslag is gevallen.

Het stellen van de diagnose boerenlong

De diagnose boerenlong kan worden bevestigd door goed te kijken naar de (medische) voorgeschiedenis van de patiënt in kwestie. Ook kan een arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en zullen er röntgenfoto’s gemaakt worden van de longen. In bepaalde gevallen wordt er zelfs een onderzoek uitgevoerd dat een goed beeld moet geven over de longfunctie.

Chronische klachten

Een boerenlong kan soms een chronische vorm aan gaan nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die gedurende een langere periode de verantwoordelijke stof in hebben geademd. De symptomen van de chronische vorm van een boerenlong zijn overigens vaak hetzelfde als bij een normale boerenlong.

Het voorkomen van een boerenlong

Op het moment dat er wordt voldoende maatregelen worden getroffen zal een boerenlong voorkomen kunnen worden. Dit wil onder andere zeggen dat je moet voorkomen dat de irriterende stof ingeademd kan worden. Je kunt bijvoorbeeld het stof tegenhouden met behulp van een stofmasker voor je neus en mond. Verder kun je de groei van schimmel verminderen door het gebruik van speciale chemicaliën.

Naar de dokter

Indien je het vermoeden hebt dat je met een boerenlong te maken hebt, of de eerder genoemde symptomen herkent bij jezelf of de betreffende patiënt, dan is het zaak om de deskundigheid van een arts in te schakelen. Aan de hand van de verschillende onderzoeken kan deze bepalen welke behandeling het best in gang kan worden gezet om je klachten te verminderen en je van je boerenlong te genezen.

Door Bram

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…