Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De symptomen van lepra

Camille
3 min read

Lepra is een besmettelijke ziekte, die verspreid kan worden door middel van hoesten en niezen. Helaas heerst er nog altijd een groot taboe over lepra. Dit komt voornamelijk omdat de ziekte erg besmettelijk is. Hierdoor zijn mensen bang om in aanraking te komen met iemand die de ziekte met zich draagt.

Gelukkig is er een behandeling tegen lepra. Hoe sneller je erbij bent, hoe sneller je van de ziekte af bent. Daarom is het belangrijk dat je de symptomen van lepra kan herkennen. Iedereen kan namelijk te maken krijgen met lepra: ook in België. Door je te verdiepen in de symptomen van lepra, kom je er al snel achter of jij wellicht ook te maken hebt met deze ziekte. Is dit inderdaad het geval, dan kun je snel een behandeling ondergaan om zo snel mogelijk van de ziekte af te komen.

De eerste symptomen van lepra

De eerste symptomen waar iemand met lepra mee te maken krijgt, zijn gekleurde knobbels of vlekken op verschillende plaatsen op de huid. Als lepra vervolgens niet op tijd of op de juiste manier behandeld wordt, kunnen er andere symptomen en klachten ontstaan. In onderstaande tekst lees je meer over deze symptomen.

De latere symptomen van lepra

Als je lepra niet op tijd behandelt, kunnen de gekleurde knobbels en vlekken op het lichaam erger worden en kunnen de leprabacteriën zelfs de zenuwen aantasten. Uiteindelijk kunnen de plaatsen waar deze knobbels en vlekken voorkomen, zelfs gevoelloos raken. Omdat sommige delen van het lichaam gevoelloos raken, merken leprapatiënten niet dat ze op deze plekken van het lichaam wondjes hebben. Daarom kunnen deze wondjes gemakkelijk ontsteken, waardoor er allerlei infecties kunnen ontstaan. Deze infecties kunnen vervolgens leiden tot verminkingen, zoals klauwhanden, stompvoeten en grote wonden.

Ook is het mogelijk om door lepra blind te worden. Dit komt omdat de oogleden niet meer kunnen sluiten door de ziekte.

De meest voorkomende klachten van leprapatiënten in België

De klachten die leprapatiënten in België hebben, zijn vaak niet anders dan de klachten van leprapatiënten in andere landen. Hoewel velen denken dat lepra niet voorkomt in België, is dit dus niet waar. Leprapatiënten in België kunnen namelijk tevens te maken krijgen met deze ziekte en de bijbehorende klachten zoals”

  • Huidvlekken
  • Gevoelloosheid in de armen
  • Gevoelloosheid in de benen
  • Vergroeiing van de spieren
  • Verminkingen, zoals klauwhanden, stompvoeten en grote wonden
Door Camille

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…