Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De voordelen van Nederlandse online drogisten en apotheken

8 min read

Bij gezond.be proberen we steeds de beste oplossingen of preventieve behandelingen te adviseren voor jouw gezondheidsklachten. Misschien ben je daardoor al eens op een Nederlandse webshop belandt zoals DeOnlineDrogist.nl?

Een voorname reden daarbij, is dat we het eenvoudig willen maken voor onze lezers om snel en eenvoudig toegang te krijgen tot de juiste hulpmiddelen. Niet voor elk kwaaltje is het nodig om direct bij de huisarts aan te kloppen. Soms is een medicijn zonder voorschrift voldoende of kun je zelf je klachten verminderen of monitoren. In het eerste geval spreken we van zelfzorgmedicijnen, medicijnen die zonder voorschrift bij de (online) drogist of apotheek te verkrijgen zijn. Deze medicijnen worden ook wel ‘over the counter’- of ‘over de toonbank’-medicijnen genoemd (OTC-medicijnen). Denk hierbij aan paracetamol, neusdruppels, vitaminepillen of kruidenpreparaten.

Voordelen en vergelijkingen

Het voordeel van het plaatsen van bestellingen bij een Nederlandse webshop, is dat je er niet voor naar Nederland hoeft af te reizen en de prijzen voor zelfzorgmedicijnen er vaak lager ligger dan in België. Het valt ook op dat het aanbod groter is in Nederland en dat ze vaak over grotere voorraden van bepaalde geneesmiddelen beschikken. We geven alvast enkele voorbeelden van populaire OTC-producten aan jullie mee.

  • Pijnstillers: Healthypharm Paracetamol 500mg 50 stuks* werkt snel bij koorts en pijn. Paracetamol heeft een pijnstillende en koortsverlagende werking.
  • Medicijnen voor de maag: Iberogast druppels 100 ml* is een natuurlijk én effectief geneesmiddel bij maag- en darmklachten. Het geneesmiddel bestaat uit een unieke combinatie van negen geneeskrachtige kruiden en zorgt ervoor dat het transport van eten en drinken door uw maag en darmen normaliseert.
  • Neusverkoudheid: Otrivin Xylometazoline neusspray 10 ml* geeft een snelle en effectieve verlichting bij neusverstopping als gevolg van een verkoudheid. De verzachtende formule van de spray bevat de actieve stof xylometazoline hydrochloride. Deze stof opent de neus door verwijde bloedvaten te laten terugkeren naar hun normale grootte. Daarnaast zorgen de vochtinbrengende stoffen ervoor dat u beschermt bent tegen een droge en geïrriteerde neusholte.
  • Plasproblemen: A.Vogel ProstaforceMed 90 capsules* is een natuurlijk traditioneel kruidengeneesmiddel voor mannen met een vastgestelde goedaardige prostaatvergroting, waardoor klachten ontstaan als vaak, moeilijk of onvolledig plassen, nachtelijk plassen, nadruppelen en een zwakke urinestraal. ProstaforceMed bevat 320 mg zaagbladpalm-extract. De zaagpalm wordt al honderden jaren gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van Amerika om plasproblemen bij mannen te verminderen.
  • Rustgevende supplementen: Metagenics MetaRelax 90 tabletten is een compleet magnesiumcomplex te gebruiken bij de ondersteuning van de psychologische functie zoals bij stressmomenten (dankzij folaat), vermoeidheid (folaat, magnesium en vitamine B6) en ter ondersteuning van de spieren (magnesium en vitamine D).
  • Haaruitval: Priorin Haar 120 capsules is een voedingssupplement met de natuurlijke bouwstof biotine. Biotine ondersteunt een gezonde haargroei van binnenuit. Drukte, stresssituaties, zwangerschap en bevalling, overgang, medicijngebruik of seizoenswisselingen kunnen invloed hebben op een gezonde haargroei.
  • Geneesmiddelen tegen aambeien: Theranal Aambeienzalf 35 gram* is te gebruiken bij inwendige en uitwendige aambeien.
  • Schimmelinfecties: Canesten GYNO Crème 35 gram* is het enige OTC geneesmiddel tegen vaginale schimmelinfecties. Met deze zesdaagse behandeling kunt u de vaginale schimmel zowel inwendig als uitwendig behandelen. De Canesten GYNO crème remt de groei van de schimmel, doodt de vaginale schimmel en verlicht snel de jeuk en een branderig gevoel.
  • Wratten: HeltiQ Steelwratjes 38 ml** is een innovatief product om steelwratten zelf te verwijderen. Door de eenvoudige applicatiemethode (aanstippen) worden steelwratten in de hals en nek, onder de oksels en borsten verwijderd door middel van bevriezing (cryotherapie). Eén behandeling is meestal voldoende.
  • Hoesten: Natterman Bronchicum Extra Sterk 200 ml* kan worden toegepast ter verlichting van droge hoestklachten.
© Pexels

Belang van vergunningen

In België was er tot begin 2019 van overheidswege geen vrije verkoop van zelfzorgmiddelen, terwijl dit in Nederland sinds 2007 juist wel het geval was. In Nederland kun je zelfzorgproducten gewoon bij de drogist en zelfs bij enkele supermarkten kopen. In België was men steeds aangewezen op de apotheek, al kun je tegenwoordig bij meer en meer supermarkten bepaalde zelfzorgmiddelen verkrijgen indien zij goedgekeurd zijn door de FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, red.).

Vergunde en voor het publiek opengestelde apotheken in België mogen online geneesmiddelen en bepaalde medische hulpmiddelen verkopen en bezorgen via een koerierdienst. In Nederland gelden dezelfde strenge eisen die toegelegd worden door Farmatec, onderdeel van het CIBG; een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze verleent eveneens exportcertificaten voor medische hulpmiddelen.

Door het vrije verkeer van goederen en diensten, kan je als Belg dus eenvoudig goedgekeurde en geteste geneesmiddelen verkrijgen via een Nederlandse online drogist. Online geneesmiddelen verkopen waarvoor een doktersvoorschrift nodig is, blijft verboden. Online geneesmiddelen kopen op websites die niet vergund zijn, kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Alle goedgekeurde farmaceutische webshops zijn terug te vinden via de lijsten van de FAGG, Farmatec en het European Medicines Agency EMA. Je mag gerust zijn dat de online drogisten en apotheken, die wij voor jou selecteren, op deze lijsten terug te vinden zijn.

Drogist versus apotheek: wat is het verschil?
Een drogist was oorspronkelijk een winkel waar je medicijnen en chemische producten kon kopen. Tegenwoordig kun je er alles kopen op het gebied van lichamelijke verzorging. Op gebied van medicatie is alles te verkrijgen zolang er geen doktersvoorschrift voor nodig is. Dit zijn voornamelijk medicijnen die minder uitleg vereisen en minder gevaar opleveren voor de gezondheid bij verkeerd gebruik.
Een apotheek is een plek waar men medicijnen verkoopt en vervaardigt. De apotheek wordt vaak bezocht in het geval van minder reguliere medicatie. Deze medicatie wordt verkregen via het voorgeschreven recept van de arts. Het gaat met name om medicijnen voor specifieke, zwaardere en pijnlijkere klachten.

*Dit product is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
**Dit product is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…