Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond eten in enkele stappen

Camille
3 min read

 

Gezond eten kan ertoe bijdragen dat je langer fit en gezond blijft. Daarom is belangrijk om te kiezen voor een evenwichtig eetpatroon. Maar niemand is perfect. We betrappen onszelf allemaal wel eens op ongezonde eetgewoonten. Lees onze tips voor een gezondere levensstijl, met tips over gezonde producten of weet hoe je het gezondst kookt.

1. Water

Drink voldoende water. Begin met het drinken van 10 grote glazen water per dag. Water is de belangrijkste voedingsstof in ons leven. Door voldoende water te drinken kan je je beter concentreren, neemt je hoofdpijn sneller af, ga je helderder denken, ga je je lichaam zuiveren enz. En hoewel deze gezondheidsvoordelen van water drinken gekend zijn, beseft niet iedereen hoe gezond en essentieel het is.

2. Fruit

Zowat alle soorten fruit en groenten zijn goed voor jou en je lichaam. Kiwi, avocado, bananen en bessen worden ook wel het superfood onder de fruitsoorten genoemd. Bessen en bananen bevatten antioxidanten die je lichaam helpen zuiveren en avocado bevat een hele boel gezonde vetten (of onverzadigde vetten).  Consumeer ongeveer 4-5 stukken fruit per dag. Fruit bevat natuurlijke suikers en vele vitaminen.

3. Groenten

Groenten zijn een belangrijk onderdeel in ons voedingspatroon. Ze leveren koolhydraten, voedingsvezels en afhankelijk van de groentesoort mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en vitaminen zoals vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, foliumzuur en bètecaroteen. Broccoli, bloemkool en paprika zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, wortelen zijn eerder rijk aan bètacaroteen. Geef de voorkeur aan seizoensgroenten. Eet ze rauw of gestoomd om zoveel mogelijk mineralen en vitaminen te behouden.

4. Gezonde tussendoortjes

Laat die voorverpakte koekjes en zakjes chips liggen in de supermarkt. Ze bevatten te veel slechte vetten (verzadigde vetten) en toegevoegde suikers. Heb je zin in zoetigheden, eet dan gedroogd fruit of noten en zaden (bv. amandelen of zonnebloempitten). Een sneetje bruin brood besmeerd met margarine en licht beleg zal je ook weer vooruit helpen.

5. Kook met gezonde vetstoffen

Niet alle vetstoffen zijn slecht, je hebt namelijk de goede (onverzadigde) en de slechte (verzadigde) vetten. Als je gezond wilt koken en bakken, kies dan voor vloeibare margarine zoals bv. becel, olijfolie of kokosolie om te wokken of bakken. Koken met extra ‘natuurlijke antibiotica’ om je immuunsysteem te boosten, kan je doen door knoflook, gember, ajuin of honing toe te voegen aan je maaltijden.

6. Eet bewust

Het is belangrijk om bewust te zijn van wat je eet. Kijk naar wat je eet en wanneer. Hou bv. een eetdagboek bij. Eet enkel en alleen als je andere werkzaamheden aan de kant zet. Geen tv, radio, computer of smartphone. Je mag alles eten wat je wilt, alleen niet terwijl je aan het multitasken bent.

7. Voedsel om te vermijden

We lieten je al weten dat voorverpakt meestal ongezond betekent. Niet alleen koekjes, maar let ook met ingeblikte producten, zoals fruit in eigen nat. Dit bevat vaak hopen toegevoegde suiker en onnatuurlijk geur- en kleurstoffen.

Hetzelfde probleem met light producten. Laat de naam je niet misleiden, ze bevatten vaak synthetische zoetstoffen die vaak nog ongezonder zijn dan suiker. Belangrijk bij slechte voedingswaren is uiteraard dat je ze met mate nuttigt, als je je dan toch even laat gaan. Dit geldt ook zeker voor koffie, frisdranken en alcohol. Water blijft de goedkoopste, gezondste en gemakkelijkste optie om fit te blijven.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…