Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Onverzadigde vetten die passen in een gezond eetpatroon

Camille
3 min read

Vet is niet altijd ongezond. Ze spelen zelfs een belangrijke rol in ons voedingspatroon. Ze zijn niet alleen een grote smaakmaker, ook zijn ze een energiebron. Daarnaast zijn de onverzadigde vetten goed je gezondheid.

Welke soorten vetten zijn er?

Je kan een onderscheid maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ vetten. Verzadigde vetten zijn slechte vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten zijn de goede vetten. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Voordelen onverzadigde vetten

De goede vetten bevatten HDL-cholesterol, een stof die ervoor zorgt dat de slechte cholesterol afgevoerd worden. HDL voert de cholesterol naar je lever, waar de slechte stoffen afgebroken zullen worden. Hierdoor gaan je slagaders en de slagaderwand rond je hart vrij blijven en is er minder kans op ophopingen en dus verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Ook bevatten producten met onverzadigde vetten veel omega 3 en 6, dit zijn essentiële vetzuren. Ze helpen je cholesterol in toom te houden, maar ze voorzien je ook van energie en helpen een voldaan gevoel te behouden.

Goede vetten bestaan in 2 variaties: poly-onverzadigde en mono-onverzadigde vetten.

Poly-onverzadigde vetten vind je in:

  • Vette vis zoals bv. zalm, haring of makreel
  • Plantaardige olieën zoals zonnebloemolie
  • Becel producten om te smeren

Mono-onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in:

  • Olijfolie
  • Koolzaadolie
  • Sommige noten zoals paranoten
  • Avocado

Voedingswaren met onverzadigde vetten

Kies voor natuurlijke en onbewerkte producten. Deze bevatten niet alleen minder toegevoegde suikers, maar ook worden de goede voedingsstoffen beter behouden omdat ze niet onnatuurlijk behandeld werden. Het is beter om voor plantaardige producten te kiezen dan voor dierlijke vetten.

Eet gezonde tussendoortjes zoals bv. noten, zaden en (gedroogd) fruit. Bak vette vis in gezonde vetstoffen (zoals bv. margarine of olijf-of lijnzaadolie). Eet ook meer avocado, het wordt niet voor niets al een tijdje gekroond tot dé superfood. Deze fruitsoort bevat enorm veel goede vetten, vezels en talloze vitaminen en mineralen. De voedingswaarde liegt er niet om : zo’n 15 gram onverzadigde vetten per 100 gram.

Voedingswaren met te veel cholesterol

Eet maximum 3 eieren per week. Eieren bevatten hoge cholesterolwaarden door de dooier.

Daarnaast bevat orgaanvlees ook heel wat verzadigde vetten. Kies liever voor gevogelte of mager vlees. Voorverpakte of kant-en-klare voeding is vaak ook geen gezond idee. Je weet vaak niet helemaal wat erin zit. Het is steeds gezonder om zelf te koken, dan weet je tenminste welke ingrediënten je maaltijd bevat.

Gebakjes, taart en cake zijn niet alleen suikerbommen, maar vaak zitten vol van verzadigde vetten. Kies voor vezelrijke of droge koekjes om deze ongezonde tussendoortjes te vervangen.

Bekijk in de winkel dus het etiket, nu je weet dat onverzadigde vetten goed voor je zijn en verzadigde vetten slecht zijn voor je hart. Onthoud het ezelsbruggetje : Onverzadigd = Oké, Verzadigd = Verkeerd.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…