Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Groeipijn in Knie, Voet of Been? Welke oorzaak?

Olivier
5 min read

Om de oorzaak te vinden en een correcte behandeling te kunnen voorleggen, moeten we ons eerst een cruciale vraag steleln: Wat is groeipijn? Heb je vaak last van Griepijn in je Knie, Voet of Been? Dan vind je alle antwoorden in dit artikel.

Wat is groeipijn?

Groeipijn is een vorm van pijn die veel voorkomt bij kinderen tussen de vier en tien jaar. Drie op de tien kinderen van deze leeftijd heeft last van groeipijnen. Bij meisjes komt deze pijn doorgaans meer voor dan bij jongens. Meestal treden groeipijnen ’s avonds of ’s nachts op en zijn deze vooral te voelen in de benen, met name rond de knieën of in de voeten. Kinderen kunnen hier veel last van ondervinden. Ondanks de naam is het niet met zekerheid vast te stellen of groeipijnen ook daadwerkelijk met het groeiproces te maken hebben. Over de oorzaken is nog weinig bekend.

Symptomen bij groeipijn

Het is meestal niet moeilijk om vast te stellen of uw kind last heeft van groeipijnen. De pijnen zijn zo hevig, dat het kind er ’s nachts huilend van wakker kan worden. Groeipijnen doen zich meestal voor in de nacht, tijdens het slapen, en zijn doorgaans in beide benen gelijkmatig aanwezig. De pijn concentreert zich meestal in de schenen of rond de knieën, maar kan zich ook in de dij- of kuitspieren ophouden. Soms komt de pijn in scheuten, maar vaak is de pijn langere tijd achter elkaar aanwezig. Soms kan de pijn ook weken achter elkaar helemaal uitblijven. Groeipijnen hangen vaak samen met intensieve lichamelijke activiteit op de dag ervoor.

Wat zijn de oorzaken van groeipijn?

Geneeskundigen zijn verdeeld over wat de uiteindelijke oorzaak van groeipijn is. Er is weinig met zekerheid over te zeggen. Een veel gehoorde verklaring is dat groeipijnen samen hangen met de groei van de botten. Deze botten trekken aan de kortere spieren en pezen, die het daardoor extra zwaar te verduren krijgen. De pijn doet zich vooral ’s nachts voor, omdat dan de meeste groei plaatsvindt. Hoewel deze verklaring aannemelijk klinkt, is deze niet bewezen. In tegendeel, er is een groeiende consensus dat groeipijn niets met het groeiproces te maken heeft. Wat wel zeker is, is dat men bij groeipijn niet hoeft te vrezen voor structurele afwijkingen aan de benen. Het kan wel bijzonder pijnlijk zijn, maar het gaat altijd vanzelf over en duurt zelden langer dan twee jaar.

Wanneer moet ik een huisarts raadplegen?

Aangezien groeipijnen geen gevaar vormen voor de gezondheid van uw kind, is het niet nodig om ermee naar de huisarts te gaan. Alleen wanneer de symptomen afwijken van de norm, of wanneer de groeipijnen samengaan met andere ziektebeelden, is het nodig om een arts te raadplegen. U kunt hierbij denken aan:

  • De groeipijnen doen zich slechts in één been voor.
  • De groeipijnen doen zich ook voor in de knie- en heupgewrichten.
  • De groeipijnen doen zich ook overdag voor.
  • De groeipijnen doen zich langer dan zes maanden aaneengesloten voor.
  • De groeipijnen gaan gepaard met koorts of verhoging.
  • De groeipijnen gaan gepaard met een ongebruikelijke zwelling aan de knie.
  • De groeipijnen zijn zo hevig dat uw kind zijn benen niet goed meer kan bewegen.

Hoe kunt u groeipijnen behandelen?

Groeipijnen zijn helaas niet op te lossen. Ze vormen een vaste fase in de ontwikkeling van uw kind en hij of zij zal er vanzelf uitgroeien. Omdat groeipijnen geen gevaar vormen voor de gezondheid, is behandeling niet nodig. Toch kan uw kind er veel last van ondervinden en wilt u als ouder uiteraard iets kunnen doen om de pijn te verlichten. De volgende handelingen kunnen daarbij helpen:

Over de benen wrijven

Door over de benen van het kind te wrijven, ontspant het sympathische zenuwstelsel zich en neemt de pijn af. Kinderen geven zelf ook aan dat ze dit prettig vinden.

De benen strekken

Door de benen van het kind te strekken, stroomt er extra bloed naar de beenspieren die de pijn kan helpen verlichten. Er zijn twee oefeningen die u met uw kind kan doen:

  • Leg uw kind plat op de rug en til de benen om beurten op. Zorg dat de knie daarbij gestrekt blijft. Probeer de tenen maximaal naar de knie toe te buigen. Doe dit minstens tien keer per dag.
  • Leg uw kind plat op de buik en til de benen om beurten op. Ondersteun de knie met uw hand om te zorgen dat deze gestrekt blijft. Probeer de tenen maximaal naar de knie toe te buigen en trek voorzichtig aan het been. Doe dit minstens drie keer per dag.

De benen opwarmen

Door de benen van het kind op te warmen, bijvoorbeeld met een kruik of warme handdoeken, bevordert u de bloedsomloop en vermindert u de pijn.

Pijnstillers

Wanneer de pijn zo hevig is dat uw kind niet meer kan slapen, kunt u het kind pijnstillers geven. Let wel dat kinderen gevoeliger zijn voor medicijnen, dus raadpleeg hiervoor altijd eerst een huisarts.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…