Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hidradenitis Symptomen

shana
3 min read

Hidradenitis, onder andere ook bekend als acne ectopica, is een proces waarbij zich chronische ontstekingen van je huid voordoen die telkens terugkeren. De ontstekingen ontstaan in diverse plooien van je lichaam, zoals je liezen en je oksels. Hidradenitis begint in de regel tijdens, of net na, je puberteit. Vaak op een leeftijd van 20 tot 25 jaar.

Circa één op de honderd volwassenen heeft last van hidradenitis. De aandoening wordt echter vaker bij vrouwen dan bij mannen aangetroffen. Wanneer je lijdt aan hidradenitis dan zul je deze aandoening vaak als onprettig ervaren. Niet alleen vanwege de pijn die de ontstekingen met zich mee zullen brengen, maar eveneens vanwege het ontsierende karakter en de onfrisse geur van de ontstekingen.

Ontstaan van hidradenitis

Hidradenitis gaat aanvankelijk niet uit van je talgklieren, maar is een ontsteking van de haarzakjes als gevolg van een afgesloten uitgang. Bij hidradenitis blijft het haarzakje (dat op is gebouwd uit huidcellen) hoorn aanmaken. Deze hoorn zal zich vervolgens ophopen in het haarzakje waardoor dit uiteindelijk zal knappen en er een ontsteking, van de talgklieren, zweetklieren en andere huidstructuren, zullen ontstaan.

Symptomen van Hidradenitis

Het meest belangrijke symptoom van hidradenitis het ontstaan van abcessen. Een abces is een holte die is gevuld met afgestorven materiaal vermengd met pus. In sommige gevallen zal het pus een uitweg naar buiten zoeken en ontstaan er op die manier gangen en kanalen onder je huid. Deze gangen en kanalen worden ook wel fistels genoemd. De exacte oorzaak voor het ontstaan van het ontstekingsproces bij hidradenitis is tot op de dag van vandaag nog altijd niet bekend.

Uitlokkende factoren bij hidradenitis

Er is een aantal uiteenlopende factoren bekend die wellicht een rol spelen bij het ontstaan, maar ook bij het verergeren, van hidradenitis. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • Roken. er kan een duidelijk verband worden gelegd tussen de aandoening en het roken van bijvoorbeeld sigaretten.
  • Overgewicht is een factor die bij veel vrouwen met hidradenitis waar wordt genomen.
  • Mannelijke geslachtshormonen spelen mogelijk ook een rol bij het ontstaan van de ontstekingen. Wat de precieze rol van deze hormonen is, is nog steeds niet bekend. Overigens is het onjuist dat vrouwen die aan deze aandoening lijden een te hoge concentratie mannelijke hormonen in zich hebben.
  • Bacteriën kunnen vaak worden gekweekt uit de ontstekingen en de wonden. Tot op heden is echter nog niet bekend of deze ook daadwerkelijk hidradenitis kunnen veroorzaken.
  • Wrijving en schuring van je huid spelen wellicht ook een rol bij het ontstaan van hidradenitis. Er kan onder andere schuring of wrijving van de huid ontstaan bij het wandelen of het paardrijden.
  • Erfelijke aanleg lijkt eveneens een bijdrage te leveren aan het ontstaan van hidradenitis.

Het stellen van de diagnose

Een dermatoloog kan de diagnose hidradenitis stellen op basis van de zichtbare klachten en symptomen die deze aandoening met zich meebrengt. In bepaalde gevallen wordt onder lokale verdoving een stukje weefsel (biopt) weggenomen dat door de arts onder een microscoop zal worden onderzocht om andere aandoeningen uit te kunnen sluiten. 

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Hidradenitis

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…