Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond is vegetarisch eten?

Camille
3 min read

Er is tegenwoordig heel wat te doen omtrent gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Veel mensen experimenteren met verschillende diëten en voedingspatronen om hun levensstijl gezonder te maken. Steeds meer mensen worden tegenwoordig vegetariër en eten dus geen vlees meer. Andere worden veganist, wat wil zeggen dat zij alle dierlijke producten schrappen in hun voeding. Veel mensen pleiten dat vegetarisch eten een stuk gezonder is dan een regulier voedingspatroon, terwijl andere beweren dat vegetariërs vele essentiële stoffen en mineralen missen.

De voordelen van een vegetarisch dieet

Volgens vegetariërs zitten er vele voordelen aan een vegetarisch dieet. Deze claim wordt verder versterkt door aanhoudende problemen met vleesproducten in supermarkten, omtrent gevaarlijke bacteriën en chemische stoffen die in het vlees zouden zitten. Een groot voordeel van een vegetarisch dieet is dat het voornamelijk op groente en andere gezonde voedingsstoffen gebaseerd is die essentiële stoffen, mineralen en vitamines bevatten. Deze producten bevatten over het algemeen weinig overbodige stoffen en chemicaliën.

Op deze manier krijgt je lichaam binnen wat het echt nodig heeft. Verder verkleint het in vele gevallen je maag zodat je minder snel naar overbodige snacks zult grijpen om je honger te stillen.

De nadelen van een vegetarisch dieet

Volgens verschillende medische bronnen zitten er ook enkele nadelen aan het volgen van een vegetarisch dieet. Deze nadelen zijn voornamelijk gebaseerd op het ontlopen van belangrijke stoffen en mineralen die in vlees zitten. Eén van de belangrijkste mineralen waar vegetariërs vaak een tekort aan hebben is ijzer. Volgens verschillende bronnen lopen vegetariërs hierdoor meer kans op ziektes zoals Pfeiffer dan mensen met een regulier eetpatroon.

Vegetariërs nemen soms supplementen om deze stoffen aan te vullen terwijl andere vegetariërs pleiten dat een goed vegetarisch dieet je genoeg ijzer biedt om zonder vlees te kunnen. Het ene vegetarische dieet is uiteraard het andere niet en daarom hangen de daadwerkelijk nadelen voor het grootste gedeelte af van het betreffende dieet dat je als vegetariër volgt. Vele sporters kijken met kritische ogen naar vegetarisme en pleiten dat het niet genoeg energie biedt om topprestaties te leveren. Vegetariërs zeggen weer dat een goed en gebalanceerd dieet ze juist meer energie geeft dan het volgen van een regulier voedingspatroon.

Vegetarisme een gezonde optie of tekortkoming?

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan een vegetarisch dieet. Aan de ene kant biedt een vegetarisch dieet je een zeer gezonde voeding bestaande uit essentiële stoffen en weinig tot geen overbodige stoffen en chemicaliën. Aan de andere kant ligt er een risico op de loer dat je te weinig energie aanvullende stoffen binnen krijgt en je eigen lichaam tekort doet. Het hangt in principe af van jouw persoonlijke, afgestemde dieet. Met een goed en gevarieerd vegetarisch dieet kun je in principe alle stoffen tot je krijgen die je nodig hebt om goed te functioneren.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…