Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kan ik Breuken in het Aangezicht Voorkomen?

Olivier
4 min read

Een breuk in het aangezicht komt vaak voor bij contactsporten of vechtsporten. Binnen de bokswereld heeft bijna iedere bokser een zogenaamde boksneus doordat deze regelmatig gebroken is. We hebben het hierbij natuurlijk wel over de professionele bokser en niet over een hobby bokser. Breuken in het aangezicht kan je lang niet altijd helemaal voorkomen. Een botsing met een medespeler tijdens het spelen van voetbal kan er al voor zorgen dat je een jukbeen of kaak breekt. Maar ook een hockeybal in je gezicht kan zorgen voor een breuk in het aangezicht.

Bij sommige sporten kan een breuk in het aangezicht worden voorkomen met de juiste bescherming. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf en je medespelers nadenken over sportiviteit. Speel veilig en maak geen opzettelijke fouten door een tegenstander gevaarlijk onderuit te halen. Gebruik daarnaast altijd een goede techniek om zo veilig te kunnen sporten.

Breuken voorkomen bij voetbal

Breuken aan het aangezicht worden nog weinig voorkomen in het voetbal. Toch is het zeker weten mogelijk om eventuele breuken te voorkomen. Binnen de voetbal kom je het nog niet vaak tegen, maar een goede mondbeschermer kan aangezicht problemen voorkomen. Zo worden de kaken stabiel gehouden bij een tik zodat ze niet zo snel breken. Tanden kunnen ook niet uitvallen of breken bij een val. Er bestaan verschillende soorten mondbescherming die breuken in het aangezicht kunnen voorkomen.

Als je opzoek bent voor het optimale comfort tijdens het sporten dan is een individuele mondbescherming perfect. Deze wordt op maat gemaakt van je gebit en voel je bijna niet zitten tijdens het sporten. Vaak dien je deze bij een tandarts op maat te laten maken. Wil je hier niet zoveel geld aan uitgeven? Koop dan een kant en klare of semi individuele mondbescherming in de sportwinkel.

Breuken voorkomen bij boksen en kickboksen

Boksen en kickboksen zijn twee contactsporten waarbij een breuk in het aangezicht snel is opgelopen. Gelukkig kan je proberen deze te voorkomen met de juiste bescherming. Zo kan je breuken voorkomen door het dragen van een speciale helm. Een speciale helm beschermd niet alleen je schedel, maar ook je aangezicht. Zo worden vaak de jukbenen beschermd zodat deze niet zo snel breken. Daarnaast zijn er ook helmen waarbij de mond en neus beschermd wordt.

Het is wel een beetje afhankelijk van wat er binnen jou sport is toegestaan. Soms wordt er ook getraind met een losse neusbeschermer. Naast deze bescherming kan je een mondbeschermer dragen. Deze bescherming draag je over je tanden heen en beschermen je tegen een eventuele kaakbreuk. De volgende bescherming wordt aangeraden tegen breuken tijdens het beoefenen van vechtsport:

  • Mondbescherming
  • Een helm
  • Speciale helm met jukbeenbescherming
  • Kin en neusbescherming

Mondbescherming

Bij vrijwel alle sporten wordt een goede mondbescherming aangeraden om breuken aan het aangezicht te voorkomen. Ze voorkomen een breuk in de kaken of tanden. Helaas is in veel sporten een goede mondbescherming nog altijd een taboe. Behalve in sommige veldsporten en bij het spelen van hockey. Voetballers mogen bijvoorbeeld best een voorbeeld nemen aan de hockeyspelers met het dragen van een goede mondbescherming. Een individuele mondbescherming wordt door de tandarts speciaal op maat gemaakt.

Natuurlijk hoeft het allemaal niet zo duur en kan je bij de lokale sportwinkel ook terecht voor semi individuele mondbescherming. Deze mondbescherming kan je wel afstellen aan de hand van je gebit, maar is niet volledig op maat gemaakt. Toch zit deze wel beter dan een kant en klare bescherming. Uiteraard bepaal je zelf welke bescherming het beste bij je past. Je kan ook gerust eerst kant en klare bescherming overwegen. Deze bescherming is het goedkoopste van allemaal.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…