Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hyperventilatietest: Online onderzoek

Olivier
5 min read

Wat is hyperventilatie eigenlijk? Hyperventilatie noemen we een medische aandoening. Het komt vaker voor bij mensen die langere tijd onder hoge druk of spanning leven. Het is dus vooral een stress gebonden aandoening of ziekte. Je zou kunnen zeggen dat iedereen die aan hyperventilatie lijdt op dat moment dus eigenlijk stress heeft. Natuurlijk bestaan er enkele zeldzame uitzonderingen op deze regel. In deze gevallen kan een medische reden of een chemische oorzaak leiden tot een hyperventilatie aanval. Dat is dan ook meteen de reden waarom het advies van je huisarts of arts zeer belangrijk is.

Is iedereen gevoelig voor hyperventilatie?

Niet alle mensen weten hoe ze met spanning of druk moet omgaan die uit hun omgeving op hen af komt. Juist zij zijn gevoeliger voor symptomen of vertonen klachten van hyperventilatie. Dat is ook de reden waarom elk goed online zelfhulpprogramma of elke therapie ook aandacht moet besteden aan de onderliggende stress. En dus niet alleen aan de oppervlakkige symptomen

Hoe test je jezelf

Om te testen of je aan hyperventilatie lijdt, moet je veel verschillende dingen testen. Verschillende aspecten die bij hyperventilatie kunnen voorkomen. De onderliggende stress, maar ook de angst die bij de hyperventilatie vaak voorkomen. En bijvoorbeeld ook of je aan depressiviteit lijdt.

Interpretatie hyperventilatietest

In een van de online testen worden de uitslagen in kleuren aangeduid. Heb je na deze test bijvoorbeeld drie wijzers in het groen staan, dan zit het wel goed. Je hebt waarschijnlijk geen acute vraag naar een of andere vorm van behandeling. Als echter één van je wijzers in het oranje staat, is het wel verstandig actie te ondernemen. Om te voorkomen dat je anders riskeert dat de klachten in de komende maanden en jaren sterk kunnen verergeren. Als één van de wijzers op je zelftest zelfs in het rood staat, moet je misschien maar snel gaan overwegen om verdere hulp te gaan zoeken. Als je niets doet kan je hyperventilatie misschien wel chronisch worden.

Acute en chronische hyperventilatie

We spreken over acute hyperventilatie als een vorm van hyperventilatie nog niet zo lang bestaat, maximaal enkele maanden. Met een eenvoudig online zelfhulpprogramma of met therapeutische begeleiding hebben mensen die leiden aan deze acute hyperventilatie een redelijk grote kans om binnen korte tijd geheel te genezen. Soms blijkt dat deze mensen al binnen vier weken online zelfhulp genezen zijn. Chronische hyperventilatie ontstaat als men dus geen actie onderneemt. En het probleem dus niet aanpakt en hyperventilatie langer dan zes maanden laat lopen. Deze mensen met chronische hyperventilatie dienen veel langer dan die vier weken het online zelfhulpprogramma te volgen. Het duurt langer voordat ze klachtenvrij zijn.

Zal de behandeling aanslaan?

Als je het online zelfhulpprogramma volgt, maak je wekelijks dezelfde test. Zo kan je gemakkelijk volgen hoe ver je al gevorderd bent. Wekelijks ontvang je een rapportje dat je eventueel ook kan voorleggen aan je arts. Op deze manier kan je je direct laten begeleiden. En de arts kan volgen hoe je vooruit gaat. Samen kunnen jullie bespreken of je ook nog andere medische adviezen moet opvolgen. Als je al in behandeling bent bij een therapeut, kan ook hij dit evolutieverslag met grafieken inzien.

Online je hyperventilatie behandelen of oplossen?

In veel gevallen kan een online zelfhulpprogramma je inderdaad helpen. Het helpt je om je algemene stress te leren verminderen. Het helpt ook om al de verschillende specifieke symptomen van hyperventilatie te leren herkennen. Als je ze herkent, kan je ze ook verminderen. Bij de mensen die aan acute hyperventilatie lijden, kunnen snelle resultaten worden geboekt. Bij mensen die al jaren chronisch aan hyperventilatie lijden duurt het wat langer. Zij moeten vaak het programma meerdere maanden volgen. Als je net zoals de meeste deelnemers al snel een sterke daling van je stress, angst of depressiviteit bemerkt dan is dat een prima signaal. Het is dan wellicht voldoende om precies zo met het programma verder te gaan. Indien de stressdaling op je test niet zo sterk is, is het wellicht handiger om voor aanvullende therapie te kiezen. Natuurlijk is jouw huisarts altijd iemand die je bij deze keuze kan begeleiden. Hij dient ook te evalueren of er niet ook een andere medische oorzaak te vinden is. Dit laatste komt niet vaak voor, maar het is toch zinvol om dit te onderzoeken.

Geneest psychotherapie hyperventilatie?

Bij acute hyperventilatie kan een moderne vorm van psychotherapie goede resultaten boeken. Zeker vergelijkbaar met de resultaten van online zelfhulp. Maar bij chronische hyperventilatie blijken door de jaren heen de resultaten sterk wisselend. Misschien verschilt dat van therapeut tot therapeut.

Wat kan ik vandaag al doen?

Als je de online zelftest doet kun je direct zien of je aan hyperventilatie lijdt. En je ziet ook meteen of stress, angst of depressiviteit misschien onderliggend toch ook meespelen. Bij drie groene scores, kun je misschien binnen enkele weken nog een keer de test doen. Blijven je scores nog steeds stabiel? Maar liggen je scores in de rode of oranje zone, dan moet je misschien snel echt het online zelfhulpprogramma gaan volgen.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…