Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Langer thuis wonen voor ouderen: wat komt daarbij kijken?

4 min read

Er gaat niets boven het comfort en gemak van een vertrouwde omgeving. Daarom willen senioren liever zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat kan perfect, maar er komt wel wat bij kijken.

Fysieke en mentale gezondheid zijn de belangrijkste factoren die bepalen of een oudere thuis kan blijven wonen. Een Nederlands onderzoek volgde een groep 65-plussers gedurende 14 jaar. Van de proefpersonen zonder chronische aandoening woonde drie op de vier nog zelfstandig na de periode van het onderzoek. Bij de senioren met een chronische aandoening bleek dat nog slechts de helft te zijn. Bij mensen met dementie woonde slechts een derde nog thuis aan het einde van de 14 jaar. Mentale en fysieke gezondheid zijn dus doorslaggevend in de beslissing en soms kan een beetje hulp wonderen doen.

Iemand om je te helpen met je dagelijkse zorg

Je kan op heel veel verschillende manieren hulp inschakelen zodat je langer in je vertrouwde omgeving kan blijven. Zo is er de optie mantelzorg waarbij iemand uit je vertrouwde omgeving helpt met dagelijkse taken of persoonlijke zorg. Vaak zijn mantelzorgers kinderen, kleinkinderen of iemand anders uit je directe omgeving. Deze vorm van hulp valt dan ook niet binnen het kader van een hulpverlenend beroep of georganiseerd vrijwilligerswerk. Daarnaast kan je een beroep doen op professionele zorg via verschillende instanties. Van thuisverpleging tot een poetshulp of een boodschappendienst, er zijn heel wat manieren om als oudere zo aangenaam mogelijk thuis te blijven wonen.

Hoe maak je je huis tot een veilige plek?

Verder is het aangeraden om je huis veiliger te maken en aan te passen aan je behoeften. Sommige woningen hebben daarvoor grondige aanpassingen nodig, bijvoorbeeld om toegankelijk te zijn voor een rolstoel of rollator. Weinig woningen zijn goed aangepast aan de behoeften van senioren, al kunnen veel ongemakken verholpen worden met kleine ingrepen.

Het grootste risico in huis zijn valpartijen. Bij oudere mensen kan een uitschuiver ernstige gevolgen hebben. Ongeveer een op de drie ouderen die nog thuis wonen, valt minstens één keer per jaar. Soms kunnen deze senioren na de val niet langer thuis blijven, bijvoorbeeld door blijvende letsels aan de heup. Valpartijen kan je vermijden onder andere antislipmatten te leggen op cruciale plaatsen, steungrepen aan de muur te bevestigen en drempels om te vormen tot een hellend vlak. Voor elke ruimte bestaan er geschikte hulpmiddelen die de veiligheid verhogen.

Trucjes en lifehacks om je te helpen met dagelijkse taken

Naast hulpmiddelen die de veiligheid in huis verbeteren, zijn er ook heel wat handige zaken die de zelfredzaamheid bevorderen of voor meer comfort zorgen. Zo bestaat er een uitgebreid aanbod aan hulpstukken voor het aantrekken van steunkousen en het knopen van hemden of grijpers waarmee je makkelijk iets van de grond kan oprapen. En ook voor je dagelijkse hygiëne zijn er allerhande trucjes en middeltjes die je helpen om zelfstandig voor jezelf te zorgen. Ontdek nu alle handige hulpmiddelen bij ThuiszorgWebshop.be en geniet zo lang mogelijk van de vertrouwde en gezellige omgeving van je eigen huis.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…