Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Naakt slapen, in ondergoed of in pyjama: wat is het gezondst?

Lore
4 min read

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur als het op slaapkledij aankomt. De één duikt het liefst in pyjama onder de lakens, terwijl de ander gewoon naakt gaat slapen. Maar welke optie is nu eigenlijk het gezondst?

Naakt slapen biedt de meeste voordelen

Ondertussen is het al meermaals aangetoond dat naakt slapen gezonder is dan bijvoorbeeld in ondergoed of in pyjama. Daar zijn verschillende redenen voor.

Pyjama verhoogt lichaamstemperatuur

Wanneer je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur automatisch (want je verbruikt minder energie). Dat natuurlijk proces wordt door een pyjama verstoord, waardoor je minder goed slaapt.

Daar komt nog bij dat een te hoge lichaamstemperatuur de productie van cortisol (het stresshormoon) doet toenemen. En te veel cortisol in je lichaam kan leiden tot angstgevoelens, verhoogde bloeddruk, eetbuien en gewichtstoename…Door naakt te slapen koelt je lichaam ’s nachts optimaal af, waardoor ook je cortisolgehalte daalt.  

Ondergoed is broeihaard van bacteriën

Natuurlijk laat je best niet alleen je pyjama, maar ook je ondergoed achterwege. De reden daarvoor verschilt enigszins voor vrouwen en mannen. 

Bij vrouwen is het vooral een kwestie van hygiëne: om gezond te blijven, moet hun vagina voldoende kunnen ademen. Slapen met een slipje vergroot het risico op een infectie dan ook aanzienlijk. Zeker als het ondergoed gemaakt is van een stof die niet (goed) ademt, kan er al snel een broeihaard aan bacteriën en schimmels ontstaan.

Ook bij mannen kunnen er vervelende infecties ontstaan wanneer ze slapen met ondergoed, al heeft het ook een invloed op de kwaliteit van hun sperma. Door te slapen in onderbroek kunnen hun testikels namelijk te warm worden en dat doet de kwaliteit van het sperma geen goed.

Je voelt je aantrekkelijker

Hoewel naakt slapen voor sommige mensen misschien even wennen is, helpt het je wel om je eigen lichaam (nog) meer te waarderen. Bovendien geeft naakt slapen je een heerlijk vrij gevoel, denk maar aan het gevoel van de lakens en koele lucht op je blote huid, waardoor je je meteen ook gelukkiger én sexyer voelt.

Slaap je samen met je partner? Dan zal het je wellicht niet verbazen dat naakt slapen ook een echte boost voor je seksleven kan betekenen. De drempel tot het hebben van intimiteit verlaagt namelijk zienderogen eenmaal er geen lagen kleren meer in de weg zitten!

Je weet wat te doen…

Het is duidelijk: naakt slapen biedt op verschillende vlakken heel wat voordelen. Gooi die pyjama dus gerust de deur uit (dat scheelt ook weer in de was) en trek ook je ondergoed uit voor je je bed in duikt.

Is naakt slapen écht niets voor jou? Dan kan je eventueel toch in je ondergoed slapen, maar zorg er dan wel voor dat het van een ademend materiaal zoals (puur) katoen is gemaakt en vermijd stoffen zoals polyester, acryl, nylon of vinyl. Mannen kiezen bovendien beter voor een losse boxershort dan een strakke onderbroek: de concentratie sperma is lager bij mannen die strakke onderbroeken dragen.

Ook interessant voor jou: 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…