Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuwe baanbrekende therapie biedt hoop aan mannen met agressieve prostaatkanker

Mick Van Loon
4 min read

Een experimentele therapie biedt nieuwe hoop aan patiënten met agressieve prostaatkanker en opent de deur naar een veelbelovende nieuwe vorm van kankertherapie. Onder mannen die de nieuwe therapie kregen, was er een vermindering van bijna 40 procent in sterfgevallen in de loop van de klinische proef.

Prostaatkanker is de tweede belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij westerse mannen, na longkanker; dit jaar zullen naar schatting 10.000 mannen in ons land de diagnose krijgen. Eén op de acht mannen krijgt ooit in zijn leven de diagnose van de ziekte. Het risico neemt toe met de leeftijd.

Bij de nieuwe behandeling wordt een radioactief molecuul gericht op een eiwit dat op het oppervlak van prostaatkankercellen wordt aangetroffen. De studie, die 831 patiënten met gevorderde ziekte in 10 landen volgde gedurende een mediane periode van 20 maanden, werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

De techniek is nieuw omdat met de straling niet alleen de kankercellen worden vernietigd – de plaats die de tumor heeft gevonden om te leven wordt er slim mee gebombardeerd.

Momenteel geen definitieve remedie voor uitgezaaide prostaatkanker

Momenteel is er geen definitieve remedie voor uitgezaaide prostaatkanker en er is dringend behoefte aan nieuwe therapieën. De meeste levensverlengende behandelingen zijn afhankelijk van het onderdrukken of blokkeren van androgenen, de mannelijke hormonen die prostaatkanker voeden.

De nieuwe behandeling, lutetium-177-PSMA-617 genaamd, combineert een verbinding die zich richt op een eiwit op het oppervlak van prostaatkankercellen (PSMA) met een radioactief deeltje dat de cellen aanvalt. Het PSMA-eiwit, dat kan worden gedetecteerd door beeldvormende scans, bevindt zich bijna uitsluitend op prostaatkankercellen, en dus veroorzaakt de behandeling minder schade aan het omliggende weefsel.

Hoewel het eiwit niet alomtegenwoordig is in prostaattumoren, wordt het in meer dan 80 procent van de gevallen aangetroffen. Van de patiënten die voor het onderzoek werden gescreend, was 87 procent PSMA-positief. Alleen die mannen die positief waren voor de marker werden opgenomen in de proef.

Risico dat kanker vordert met 60 procent verminderd

Aan de studie namen mannen deel met een vorm van uitgezaaide prostaatkanker die castratieresistente prostaatkanker wordt genoemd. Alle patiënten hadden een ziekte die vorderde ondanks behandelingen met chemotherapie en hormonale therapie om androgenen te onderdrukken en te blokkeren.

Na een mediane follow-upperiode van 20,9 maanden, overleefden patiënten die de experimentele behandeling kregen gemiddeld 15,3 maanden, vergeleken met 11,3 maanden voor degenen die alleen standaardzorg kregen, een verschil van 38 procent. Hun tumoren zouden eerder krimpen, hun prostaatspecifieke antigeenniveaus hadden meer kans om te dalen en het risico dat hun kanker vorderde was met 60 procent verminderd.

Bijwerkingen – meestal vermoeidheid, droge mond en misselijkheid – kwamen vaker voor bij degenen die de verbinding kregen dan bij degenen die dat niet deden, maar leken de kwaliteit van leven niet significant te beïnvloeden.

Het onderzoeksgeneesmiddel is het eerste medicijn dat op de tumor is gericht en dat daadwerkelijk resulteert in een algemeen overlevingsvoordeel bij zwaar voorbehandelde patiënten. Novartis zal later dit jaar een aanvraag zal indienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration voor goedkeuring van de nieuwe behandeling.

Lees ook:

Elektronische ‘neus’ spoort kankers op met meer dan 90% nauwkeurigheid
DOORBRAAK Geneesmiddel geeft veelbelovende resultaten voor vrouwen met erfelijke borstkanker

Door Mick Van Loon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…