Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Recept voor een vegetarisch stoofpotje

Milan
4 min read

Af en toe een keer geen vlees eten is heel gezond. Uiteindelijk eten we namelijk veel te veel vlees met z’n allen. Dat is niet alleen ongezond, het is ook nog eens heel schadelijk voor onze planeet. Bij het houden van vee komt namelijk veel CO2 en methaan vrij. Dit zijn gassen die sterk bijdragen aan de klimaatverandering. In feite zorgt de veeteelt wereldwijd zelfs voor de meeste uitstoot van schadelijke gassen. Daarbij komt ook nog eens dat ze een enorme hoeveelheid voedsel verbruikt.

Het eten van vlees is dus niet iets waar je licht over moeten denken. Moet je dan maar helemaal geen vlees meer eten? Dat moet je natuurlijk zelf weten. Maar af en toe een keertje geen vlees eten kan al een groot verschil maken. Maar als je niet zo vaak vegetarisch eet weet je misschien niet zo goed waar je moet beginnen. Alleen vlees weglaten is natuurlijk niet handig als je toch al je voedingsstoffen binnen wilt krijgen. Om je te helpen hebben we daarom een heerlijk recept voor een vegetarisch stoofpotje voor jou gevonden.

Dit gerecht is eenvoudig te maken en alles wat je lichaam nodig heeft zit er in. Natuurlijk is de term ‘stoofpot’ niet helemaal correct. Er zit immer geen vlees in en groenten kun je natuurlijk niet op dezelfde manier stoven als vlees. Dan zouden ze helemaal kapot koken. Maar niettemin benadert dit stoofpotje de lekkere smaak van de bekende stoofpot en zal je het vlees zeker niet missen.

Benodigdheden

Wat heb je nodig? Om te beginnen moet je iets hebben waar je het gerecht in kan stoven. Om te voorkomen dat het gerecht aanbakt kun je hiervoor het beste een pan met een dikke bodem nemen. Een braadpan of een koekenpan bijvoorbeeld. Daarnaast heb je een goede grillpan nodig.

Ingrediënten (voor 2 personen)

1 eetlepel vloeibaar boter

2 eetlepels zonnebloemolie

2 middelgrote gele uien

200 gram paddenstoelen

1 aubergine

Een paar takken rozemarijn

Een paar takjes tijm

1-2 knoflookteentje(s)

1 theelepel kaneel

1/2 theelepel nootmuskaat

2 theelepels paprikapoeder

1/4 theelepel kruidnagel

1 theelepel rode peper

2 theelepels mosterd

1-2 eetlepel(s) bloem

300 ml groentebouillon

150 gram doperwten

Zout en peper

Bereidingswijze:

Verhit 1 eetlepel vloeibare boter en 2 eetlepels zonnebloemolie in de braadpan. Snipper vervolgens de uien. Is de pan heet genoeg? Doe dan de gesnipperde ui met wat zout in de pan. Laat de uien even rustig fruiten en ga ondertussen aan de slag met de paddenstoelen. Snijdt ze in stukken, maar let erop dat je ze niet te klein snijdt. Het is leuk als je de paddenstoelen goed kunt blijven herkennen in het gerecht.

Als de paddenstoelen gesneden zijn meng je ze met wat zout, peper en een scheutje zonnebloemolie. Roer het mengsel goed door elkaar en laat het even staan. Pak nu de grillpan en zet deze op het vuur. Als de pan heet genoeg is doe je het paddenstoelenmengsel in de pan. Bak ze op hoog vuur gaar en goudbruin. Haal nu de paddenstoelen uit de pan en leg ze even apart.

Vervolgens snijdt je de aubergine in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Smeer nu de aubergineplakken in met mosterd en een beetje zonnebloemolie. Laat het mengsel een paar minuten intrekken. Nu doe je de plakken in de grillpan en bak je ze in korte tijd mooi geruit.

Nu ga je aan de slag met de kruiden. Pak de blaadjes tijm en de takjes rozemarijn. Doe deze in de pan bij de gefruite uien. Doe ook 2 theelepels paprikapoeder, ¼ theelepel kruidnagel, 1 theelepel kaneel, ½ theelepel nootmuskaat en 1 theelepel rode peper bij het mengsel. Roer het geheel flink door elkaar.

Pak nu de knoflook en doe deze bij het mengsel in de pan, en roer de inhoud van de pan opnieuw goed door elkaar. Nu pak je 1 tot 2 eetlepels bloem. Deze doe je in de pan en je roert alles door elkaar. Voeg als laatste de bouillon toe en laat het geheel even stoven. Snijdt nu de aubergine in stukken en voeg deze samen met de paddenstoelen bij de stoofpot. Ten slotte voeg je de doperwten toe. Laat het geheel even goed warm worden en klaar ben je. Eet smakelijk.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…