Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tover superfood smoothies in een handomdraai op tafel (interview)

shana
5 min read

I love Superfood Smoothies, het receptenboek van auteurs Daphne Groothuijse en Heleen van Eert laat je kennismaken met ruim 100 recepten voor gezonde superfoodsmoothies. Dit boek maakt van jou een ware superfood smoothie kenner. Naast de recepten en kleurrijke foto’s kan je er tal van voordelen in vinden. Deze smoothies zijn raw, vegan en 100% glutenvrij en ook baby’s, kinderen en tieners kunnen van deze smoothies meegenieten. Wij hebben Daphne Groothuijse, expert in superfoods, geïnterviewd en ze vertelt maar al te graag over haar passie.

Interview met Daphne Groothuijse

1. Van waar kwam de inspiratie om een boek te schrijven over smoothies?

Heleen en ik wilden heel graag samen iets ondernemen en besloten een boek te gaan maken over superfoodsmoothies. Hierbij kon Heleen haar creativiteit inzetten met het ontwikkelen van recepten en fotobewerking en ik mijn behoefte naar het verzamelen en uitdragen van kennis over gezonde voeding neerzetten. Ik had ook net een superfoodexpert-opleiding achter de rug en vond dat ik daar iets mee moest doen.

2. Ligt de nadruk in het boek enkel op smoothies?

Nee, het boek bevat naast 114 smoothies ook een hoop achtergrondinformatie over superfoods, superkruiden, groene smoothies, lichaamstypen, levensfasen en het boek bevat verder nog gezondheidsweetjes en quotes over gezondheid.

3. Hoe belangrijk is gezond eten voor jou?

Gezond eten is al sinds mijn tienerjaren heel belangrijk voor mij. Het is een beetje een passie geworden door de jaren heen. Door mijn huidklachten liet ik toen vooral suiker weg uit mijn dieet. Ik dacht destijds dat alleen het weglaten van suiker genoeg was om mijn huidklachten te laten verdwijnen. Sinds 2013 hou ik me aan een dieet dat voor 75% bestaat uit rauw fruit, noten, bladgroenten en superfoods  (al dan niet in de vorm van een smoothie) en voor 25% uit warm uit avondeten met weinig gluten en zuivel. Mijn huidklachten en allergieën verdwenen hierdoor binnen enkele maanden. Verkouden ben ik nog weinig, hoewel dat een gevoelig punt blijft.

4. Wat is een superfoods precies?

Superfoods is een verzamelnaam voor hoogwaardige voedingsmiddelen die minstens tien gezonde eigenschappen bezitten. Zo zijn er superfoods die veel mineralen of andere voedingsstoffen bevatten, extra reinigend werken, afrodiserende kwaliteiten bezitten, de hormonen balanceren en het immuunsysteem versterken. In ons boek komen ook kruiden zoals brandnetel gember en paardenbloem als superfood voor. Superfoods zijn meestal onbewerkt, rauw en komen meestal uit gebieden waar de aarde nog niet uitgeput is door intensieve landbouwteelt. De superfoods uit Hawaï bevatten bijvoorbeeld enorm veel voedingstoffen. Hier komt bijvoorbeeld nonijuice en spirulina vandaan. Veel superfoods worden tot poeders vermalen en gevriesdroogd en daardoor blijven de voedingsstoffen behouden. Superfoodpoeders kunnen gemakkelijk in smoothies of sapjes worden verwerkt. Helaas zijn de befaamde gojibessen, en vooral de niet-biologische variant met pesticiden bewerkt en wordt de kwaliteit nauwelijks in de gaten gehouden. Maar of je daarom moet laten om ze te eten betwijfel ik. Ze bevatten dan nog steeds enorm veel goede eigenschappen, maar de antioxidanten in de gojibessen gaan dan wellicht verloren omdat ze meehelpen om het lichaam te alkaliseren (ontdoen van gifstoffen).

5. Hoe belangrijk is het om superfoods en smoothies in ons leven op te nemen?

Het is belangrijk om superfoods te verwerken in onze voeding. Landbouwgronden zijn sinds de invoer van de intensieve landbouwteelt steeds meer aan het uitputten. Door superfoods (voedingsmiddelen die veel voedingsmiddelen bevatten) te verwerken in onder andere smoothies worden de tekorten die zijn ontstaan in het lichaam weer aangevuld.

6. Waar ligt het verschil met een gewone smoothie?

Dat ligt eraan wat je onder een gewone smoothie verstaat. Bevat de smoothie melk of yoghurt, dan is dat niet echt gezond. Fruit en zuivel combineren niet goed. Omdat fruit veel sneller verteert, moet het wachten in de maag totdat de zuivel is verteerd. Dit heeft gisting tot effect. De ‘gewone’ smoothie met fruit en bladgroenten (dit combineert veel beter) is ook heel gezond. De superfoodsmoothie bevat meer voordelige kwaliteiten en meer voedingswaarden. Een fruitsoort dat ook niet goed combineert met andere fruitsoorten is meloen, omdat meloen  veel sneller verteerd wordt dan ander fruit. Door het wachten totdat het andere fruit is verteerd, treedt weer gisting op. In het Engels wordt ook wel gezegd over alle soorten meloenen: Eat them alone or leave them alone.

In dit boek vind je maar liefst 114 heerlijke recepten terug. Ben jij ook toe aan nieuwe inspiratie of benieuwd geworden naar dit boek vol met heerlijke smoothies? Of je bent gewoon gek op lekkere en gezonde smoothies? Koop dan snel dit boek voor een waarde van slechts € 16,95.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…