Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

20 tips voor meer tijd en minder stress (en je kunt ze vandaag al toepassen!)

Nona Heremans
9 min read

Is het bij jou ook altijd druk, druk, druk? In dit artikel geven we twintig tips die je tijd besparen en dus ook zorgen voor minder stress. Graag gedaan!

1. Pendeltelefoontjes

Birte, hoofdredacteur: ‘Hoe ik het meeste tijd win? Door al mijn telefoontjes in de auto te plegen. Ik pendel iedere dag een dik half uur van en naar het werk. Bijpraten met een vriendin? Iets regelen voor het werk? Een afspraak maken bij de huisarts? Dat doe ik allemaal – handsfree, natuurlijk- in de auto.’

2. Outfit van de week

Nona, redacteur: ‘Ik ben een eeuwige twijfelaar en absoluut geen ochtendmens. Daarom reduceer ik mijn taken in de ochtend tot het absolute minimum en leg ik mijn outfit telkens de avond voordien al klaar. Wordt het een drukke week? Dan kies ik op zondag zelfs al een drietal outfits uit om ze door te komen.’

3. No notifications

Sien, redacteur: ‘Tijdens weekends en op vakantie zet ik de meldingen op mijn smartphone uit. En ook de trilfunctie. Zo spendeer ik een pak minder tijd op sociale media én krijg ik doorheen de dag meer gedaan. Win-win! Extra tip: Quality-Time is een echte eyeopener wat schermtijd betreft. De applicatie laat je immers zien hoe vaak en hoe lang je op bepaalde apps zit. Handig!’

4. Mailmanagement

Je inbox kost je dagelijks heel wat tijd. Door constant te refreshen en mails te beantwoorden, blijf je non-stop bezig. Probeer daarom vaste mailmomenten in te lassen. Bijvoorbeeld een half uur wanneer je werkdag net begint, een half uur vlak voor de middag en één op het einde van de dag. Schrijf je daarnaast ook uit op nieuwsbrieven die je toch meteen verwijdert, zo verspil je daar alvast geen tijd meer aan.

5. Nooit meer strijken

Lijkt de berg strijk bij jou ook vanzelf te groeien? Houd ‘m zo klein mogelijk door gewassen kleren meteen op te hangen. Daardoor kreuken je kleren veel minder en hoef je ze vaak niet eens te strijken. Ook handig: een stoommachine. Zo kun je die ene blouse toch aandoen zonder dat je je strijkplank en-ijzer hoeft uit te halen.

6. Vochtige doekjes

Niets zo underrated als vochtige doekjes. Je kunt ze immers gebruiken voor alle vuile oppervlakken: van gemorste vlekken op de vloer tot je dashboard in de auto en bestofte kasten. Er bestaan tegenwoordig ook biologisch afbreekbare doekjes die het milieu niet schaden, dus waarom zou je nog aan de slag gaan met een vaat- en handdoek?

7. Cadeaukast

Je kent het wel: je bent iemands verjaardag vergeten, wordt je onverwacht uitgenodigd bij vrienden of moest last minute naar een feestje. Om niet met lege handen te arriveren, is het handig om altijd enkele passe-partout cadeautjes in huis te hebben. Vul je cadeaukast met mooie wenskaarten, lekkere flessen wijn en andere mogelijke cadeaus die je meteen kunt inpakken.

8. Boodschappenlijst voor gevorderden

Tijd winnen tijdens het boodschappen doen? Het kan met Bring! In deze praktische app maak je boodschappenlijstjes die je bovendien ook met je partner of andere huisgenoten kunt delen. So kan iedereen ze aanvullen. Daarnaast bevat de app ook lekkere recepten mét overzichtelijke boodschappenlijstjes. Bring it on!

9. Plan B in de badkamer

Last van een off-day? Gebruik dan handige hulpmiddeltjes die jou in geen tijd weer oplappen. Geen tijd meer om onder de douche te springen? Droogshampoo to the rescue! En dankzij een felle tint lippenstift zie je er sowieso altijd fris uit.

10. Bye bye boekenstapel

Ligt er naast jouw bed ook een grote stapel boeken te wachten om gelezen te worden? Misschien is het dan geen slecht idee om over te schakelen op audioboeken en podcasts. Die kun je beluisteren terwijl je bezig bent met iets anders, zoals autorijden of koken. Win-win!

11. Gedaan met verstoppertje spelen

Het lijkt wel of wasmachines sokken opeten. Toch? Resultaat: een urenlange zoektocht naar die ene verdomde sok. Nochtans is de oplossing best simpel: koop voortaan vijf dezelfde paren. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar die tweede sok, maar kun je gewoon de derde, vierde en vijfde nemen.

12. Fitnessen in de file

Moet je wachten op de trein of sta je in de rij bij het postkantoor? Gebruik deze tijd dan om een mini-workout te doen. Squatten op een vol perron is misschien niet aan te raden, maar begin bijvoorbeeld met je billen en buikspieren op te spannen of train je kuiten door op de tippen van je tenen te staan en terug te zakken.

13. Quiche op zondag

Nog wat kippenblokjes over van maandag? Te veel uien gesneden op woensdag? En geraspte kaas over van vrijdag? Bewaar al je restjes tot zondag, gooi ze in een met bladerdeeg beklede bakvorm en giet er losgeroerde eieren over. 40 minuutjes in de oven en klaar is je heerlijke quiche!

14. Pomodoro

Ken jij de pomodorotechniek al? Het principe is simpel: je werkt 25 minuten aan één stuk geconcentreerd door. Na die 25 minuten loopt je (kook-)wekker af en mag je even pauzeren. Je kunt de techniek toepassen op het werk, maar ook tijdens het huishouden. Wedden dat je efficiënter werkt en meer gedaan krijgt?!

15. Smartphonescanner

Smartphones zijn tegenwoordige kleine computers. Belangrijke documenten scannen of je identiteitskaart doorsturen gaat supersnel en -makkelijk met de app CamScanner. Je neemt een foto van het document in kwestie en de app zorgt er automatisch voor dat die eruitziet als een echte scan. It’s a miracle!

16. Wat eten we vandaag?

Mealpreppping houdt in dat je maaltijden efficiënter plant, zodat je meerdere dagen van één gerecht kunt eten. Maak bijvoorbeeld een grote ovenschotel en verdeel die in kleine porties. Vries die porties in. Zo moet je ze op de dag zelf enkel uit de diepvriezer halen en ontdooien. Ook diepgevroren groenten en fruit helpen je tijd te besparen. Wist je trouwens dat ze even gezond zijn als verste groenten en fruit? Ze worden namelijk meteen na het oogsten ingevroren, waardoor ze hun voedingstoffen bewaren.

17. Plan ook ‘lege’ momenten in

Ben je nogal een optimistische planner? Voorzie dan ook ‘inhaalmomenten’ in je agenda. Dat zijn blokken tijd die je vrij houdt voor taken die je niet kunt afwerken in de daarvoor voorziene tijdsspanne. Zo geef je jezelf een beetje meer speling. Lukt het je toch om alles rond te krijgen? Prima, dan heb je plots meer vrije tijd op je planning. Geniet ervan!

18. Sneller werken

Sneltoetsen of shortcuts. Het doel hiervan zit al in de naam, namelijk snel werken. Zonde dus als je die handige tool nog niet gebruikt. Kopiëren (ctrl + c) en plakken (ctrl + v) lukt misschien nog net, maar er bestaan meterslange lijsten met handige sneltoetsen. Online vind je ongetwijfeld een lijst voor jouw computer.

19. Dek ’s avonds de tafel voor het ontbijt

Deze tip bespaart je op termijn veel tijd, want hij zorgt ervoor dat je ’s ochtends al één taak minder moet doen.

20. Uitbesteden kun je leren

Reminder: Je hoeft echt niet alles zelf te doen. Integendeel: je kunt gerust enkele taken doorgeven aan mensen die daar hun job van hebben gemaakt. Denk aan een poetshulp, ruitenwassen of iemand die je strijk doet. En toegegeven: het kost je geld, maar ken je de prijs van tijd? Die is onbetaalbaar!

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…