Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

3 tips om genoeg te bewegen, zelfs met een bureaujob

Fien De Bruycker
4 min read

Geschreven met input van Stox

Als je hele dagen op een bureaustoel zit, kan het lastig zijn om genoeg te bewegen. Zeker nu! Door het thuiswerken mis je misschien je fietstocht naar je werk of naar het station en je beklimt misschien ook geen trappen naar de cafetaria van je werk. Voor je het weet, zit je hele dagen neer en toont de stappenteller van je gsm aan dat je zo’n 300 stappen in een dag hebt gezet. Whoops! Gelukkig zijn er manieren om jezelf aan te leren om genoeg te bewegen, zelfs als je de hele dag neerzit! 

  1. Sta elk uur even op om je benen te strekken

Op kantoor loop je vast vaker rond dan thuis. Je gaat even naar het koffiezetapparaat omdat je daar lekker kunt kletsen met je collega’s, je wandelt naar iemands bureau om daar even over iets te sparren … Wie weet is het toilet wel op een andere verdieping! Aangezien de meeste huizen compacter zijn, is het makkelijk om uren na elkaar in je bureaustoel te blijven zitten. Dit is echter niet goed voor je spieren en je bloedsomloop. Ga daarom circa elk uur even een klein toertje wandelen. Wat ook kan helpen, is even goed stretchen. Hierover vertellen we je graag meer bij punt 2.

Merk je dat je van te lang zitten dikke voeten krijgt? Dan kan het helpen om steunkousen te dragen. Deze kousen zetten druk op je onderbenen en stimuleren zo je bloedcirculatie. Door de degressieve druk van de steunkousen, worden de afvalstoffen en het vocht uit je opgezwollen voeten afgevoerd naar je knieën, vanaf waar je hart het pompen weer kan overnemen. 

  1. Stretch goed tijdens je pauzes

Als je lang op een bureaustoel zit, kun je ook last krijgen van allerlei kwaaltjes. Denk aan een pijnlijke rug als je niet helemaal recht zit, of een vastzittende nek door uren naar een scherm te staren. Daarom is het een aanrader om elke dag eens te stretchen, en dan vooral te focussen op je rug, nek en schouders. Even stretchen hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, je kunt het bijvoorbeeld doen terwijl je wacht op je pruttelende koffiezetapparaat.

Een fijne stretch om dagelijks te doen is de nekrol, waarbij je even een tiental rondjes met je nek draait naar links, en daarna naar rechts. Rol daarna met je schouders, tien maal naar voor en tien maal naar achter. Strek daarna je rechterarm uit voor je linkerschouder. Neem je linkerhand en druk op je bovenarm om zo even je schouders te lossen. Herhaal daarna met de andere kant.

  1. Koop een smartwatch die je stappen telt en daag andere mensen uit om samen genoeg te bewegen

Idealiter zet elke volwassene 6.000-10.000 stappen per dag. Maar de motivatie vinden om dat elke dag te doen, kan lastig zijn. Gelukkig zijn er manieren om dit leuker te maken, zoals een kleine competitie! Er zijn bijvoorbeeld verschillende mobiele apps die je stappen tellen (al dan niet in verbinding met een smartwatch) en delen met een select groepje vrienden of familie. Zo kun je bijvoorbeeld een wedstrijdje houden wie er de meeste stappen zet in één week. Dit is altijd leuk en zorgt ervoor dat jij genoeg beweegt.

Wat doe jij om genoeg te bewegen na een dag kantoorwerk?

Door Fien De Bruycker

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…