Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

4 tips om de weerstand van je kinderen deze winter te verhogen

Anaïs Foriers
4 min read

Iedereen wordt wel eens ziek. Het is geen pretje, maar wanneer ons immuunsysteem ondersteund wordt om bepaalde ziektekiemen of virussen te bestrijden, zijn we vaak na een paar dagen alweer de oude. Dat ligt bij kinderen echter anders: kinderen worden vaker ziek dan volwassenen, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is, en minder virussen of andere ziektekiemen herkent. Daardoor zijn zij veel vatbaarder voor bepaalde gezondheidsklachten. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kan doen om de weerstand van je kind te verhogen. 

Weg met suiker

Uit onderzoek blijkt dat suiker een negatieve invloed heeft op ons immuunsysteem, en dat omwille van verschillende redenen. Eerst en vooral bevat suiker geen voedingsstoffen. Integendeel, wanneer we suiker innemen, verbruikt ons lichaam andere voedingsstoffen en mineralen om die suiker te kunnen verwerken. Daarnaast kunnen onze witte bloedcellen onder invloed van suiker minder goed hun werk doen. En het zijn net die witte bloedcellen die ons lichaam moeten verdedigen tegen indringers. 

Zorg voor een goede nachtrust 

Deze tweede tip spreekt voor zich: een lichaam dat goed uitgerust is, is sterker en kan zich beter verweren tegen allerlei mogelijke indringers. Zorg er dus voor dat je kind op tijd gaat slapen. Een kind heeft sowieso al meer slaap nodig dan een volwassene: gemiddeld zo’n 10 tot 14 uur. Probeer er ook op te letten dat de slaapkamer van je kleine spruit koel en duister genoeg is. Daarnaast is ook regelmaat belangrijk: probeer ervoor te zorgen dat je kind ’s avonds altijd op hetzelfde tijdstip naar bed gaat, en ’s ochtends rond hetzelfde tijdstip wakker wordt. Die regelmaat is goed voor zijn of haar weerstand.  

Probeer niet té hygiënisch te zijn 

Akkoord, hygiëne is misschien belangrijk, maar als je kind in een soort van gouden kooi opgroeit en amper blootgesteld wordt aan bacteriën en virussen, krijgt zijn of haar immuunsysteem niet de kans zich optimaal te ontwikkelen. Ons immuunsysteem kan namelijk enkel bekende virussen bestrijden. Dat verklaart ook waarom volwassenen een betere weerstand hebben: hun lichaam is al met meer virussen, bacteriën en infecties in contact gekomen, en weet dus hoe ze te bestrijden. Er is dus niets mis mee om je kind eens in de modder te laten spelen, een hond in huis te nemen, of je pagadder op zijn vinger te laten sabbelen. Daar worden ze sterk van! 

Kindervitamines

Natuurlijk kan het immuunsysteem van je kinderen altijd nog een extra boost gebruiken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door je kind een voedingssupplement te geven. De kindervitamines van onder andere Davitamon zijn hiervoor perfect. De Davitamon kauwtabletten geven je kinderen precies die extra’s die ze nodig hebben om gezond op te groeien. Ze bevatten 12 vitamines en 9 mineralen en zijn verkrijgbaar in 3 smaken: framboos, banaan en multifruit. Momenteel kan je bij je apotheker of op NewPharma en Farmaline de promotie vinden koop 1 Davitamon* en krijg een Davitamon Junior Multifruit 60 gratis. 

*met uitzondering van Davitamon Vitamine D Aquosum

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…