Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 tips om je grenzen beter te leren bewaken

3 min read

Als je mentale gezondheid onder druk komt te staan, is het belangrijk om je grenzen te kennen én die ook te kunnen aangeven. Met deze 5 tips van Partena Ziekenfonds zetten we je alvast op weg om je grenzen beter te leren bewaken.

 1. Zorg voor routine en structuur
  Breng zoveel mogelijk structuur aan in je dagelijkse leven en laat daarbij voldoende ruimte om rustig te eten, tijd te spenderen met je gezin en om te ontspannen. Vraagt iemand je om een extra taak op te nemen terwijl je planning al te vol zit? Dan ben je duidelijk aan een grens. Denk goed na of je over die grens wil gaan en of je de taak niet kan delegeren of uitstellen.
 2. Maak duidelijke afspraken met je werkgever
  Tijdens het thuiswerken zijn we sneller geneigd om nog ‘even snel die ene opdracht erbij te nemen’. Dat is niet zonder risico want je gaat zo makkelijker over je eigen grenzen. Geef dus duidelijk bij je collega’s en werkgever aan wat je werkuren zijn en wanneer de werklast voor jou te zwaar wordt.
 3. Bewaak ook je emotionele grenzen
  We hebben allemaal een klankbord nodig om te ventileren, maar dat wil niet zeggen dat jij de last van iedereen uit je omgeving mee moet dragen. Je mag dus ook gerust aan vrienden en familie aangeven dat je tijd voor jezelf nodig hebt of dat je even geen zin hebt in een zoveelste aperitief via Zoom of Teams.
 4. Train je assertiviteit en oefen op “nee” zeggen
  Je grenzen kennen is een ding, aangeven wanneer iemand erover gaat en daar vervolgens tegenin gaan, is nog heel wat anders. Je kan je assertiviteit echter wel trainen. Oefen om “nee” te zeggen tegen mensen die je kent en vertrouwt. Onhoud daarbij ook dat je geen excuses of uitleg verschuldigd bent. Als jij geen zin hebt in de zoveelste virtuele afterworkdrink, hoef je je daarvoor niet te verantwoorden. Vertrek steeds vanuit een ik-boodschap, zo interpreteert de andere persoon jouw standpunt niet als een beschuldiging.
 5. Communiceer op een duidelijke manier met je omgeving
  Een goede communicatie ligt aan de basis van het bewaken van je grenzen én het respecteren van die grenzen bij anderen. Praat daarom met je partner, gezin, werkgever, collega’s, vrienden en familie over zaken waar je mee zit of zorgen die je met je meedraagt. Zo begrijpen zij ook waarom je je grenzen zo afbakent en zullen ze die sneller respecteren.

Zit jouw hoofd vol met zorgen en heb je het gevoel dat je constant over je grenzen gaat? Doe dan meteen de test #schijfruimtevol van Partena Ziekenfonds en meet je mentale veerkracht. Je vindt er nog meer tips.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…