Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 verrassende oorzaken van droge lippen

Bram De Brabander
3 min read

Het wordt buiten steeds kouder en intussen lijken onze lippen met de seconde droger te worden. De winter brengt vaak allerlei vervelende kwaaltjes met zich mee, zo ook droge lippen. Maar waarom gebeurt dit? De mogelijke redenen zullen je misschien verrassen. 

1. Te veel zon in de zomermaanden

Als je lippen in de zomer te veel zijn blootgesteld aan UV-stralen krijg je daar in de winter vaak last van. Te veel zonlicht zorgt er namelijk voor dat je lippen uitdrogen. Het is daarom het beste om je lippen het hele jaar door te beschermen.

2. Vitaminetekort

Vitamine B2 is essentieel voor de celfunctie en daarmee dus ook voor gezonde lippen. Eet veel vitamine B2-rijk voedsel zoals eieren en mager vlees om je lippen het hele jaar door zijdezacht te houden. Zink en ijzertekort kunnen ook voor droge lippen zorgen, dus eet ook genoeg groentes. 

3. Likken aan je lippen

Het gebeurt onbewust, maar het likken van je lippen maakt de droogheid alleen maar erger. Als je continu speeksel op je lippen aanbrengt, zal uiteindelijk het natuurlijke vet worden verwijderd, wat kan leiden tot uitdroging. 

4. Geparfumeerde lippenbalsem

Als je lippenbalsem aanbrengt en nog steeds droge lippen hebt, controleer dan de ingrediënten. Sommigen bevatten parfums waar je lippen gevoelig voor kunnen zijn en dit zorgt er weer voor dat ze uitdrogen. Je zou ook een allergie kunnen hebben voor producten zoals sheaboter, bijenwas of ricinusolie. Let dus goed op de producten die je gebruikt en pas deze aan als het irritaties geeft.

5. Uitdroging

Als je niet genoeg drinkt, kan je lichaam het je laten weten via je lippen. Een droge mond kan aangeven dat je meer water moet drinken. Het is aan te raden om tussen de acht en twaalf glazen per dag te drinken.

6. Infectie

Droge lippen, met name rond de mondhoeken, kunnen een aanwijzing zijn dat je lichaam te veel gist produceert en dat je een infectie hebt. Als je er al een tijdje last van hebt, is het handig om even je huisarts te bellen. 

Bron: Marie Claire

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…