Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 dingen die alleen mensen met een ‘voetenfobie’ zullen herkennen

Anja
2 min read

In feite kun je een fobie ontwikkelen voor zo ongeveer alles wat je kunt bedenken. De meeste mensen hebben fobieën die je vast wel kent. Claustrofobie (niet in een kleine ruimte kunnen zijn zonder in paniek te raken) en agorafobie oftewel straatvrees (angst om een vertrouwde en veilige omgeving te verlaten) zijn bekende fobieën. Maar er is ook een groep mensen die een voetenfobie heeft.

Wat is er zo erg aan voeten?

Mensen met een voetenfobie zullen de volgende dingen zeker herkennen:

  • voeten zijn lelijk
  • tenen zijn lelijk
  • voeten stinken
  • mensen die op blote voeten lopen maken me ongemakkelijk
  • mensen moeten in gezelschap zeker niet hun schoenen uittrekken
  • schoenen passen vind ik vreselijk
  • ik krijg rillingen als ik mijn teennagels moet knippen

Dit zijn allemaal zaken die mensen die geen voetenfobie hebben waarschijnlijk niet zullen herkennen. Die zullen denken “stel je niet zo aan, zeker als het om je eigen voeten gaat”. Maar juist dit is herkenbaar voor fobieën. Mensen die er geen last van hebben kunnen zich niet voorstellen hoe erg dit voor degene is die deze fobie wel heeft.

De behandeling

Mensen die een fobie hebben waardoor zij ernstig worden belemmerd in hun dagelijks leven kunnen hiervoor in therapie gaan. Een psycholoog kan ze helpen hun fobie te overwinnen of er in ieder geval zodanig mee om te gaan dat het een mindere belemmering vormt bij het dagelijks functioneren.

Een voetenfobie kan erg hinderlijk zijn wanneer je bij voorbeeld door je werk met blote voeten wordt geconfronteerd, zoals in de sportschool of als je in een instelling voor gezondheidszorg werkzaam bent. Dan is het belangrijk te proberen de fobie onder controle te krijgen zodat je in het dagelijks leven zo normaal mogelijk kunt functioneren.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…