Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 mythes over de zwangerschap

Bram
3 min read

Mag je je haar echt niet verven als je zwanger bent? En moet je nu voor twee eten? Er bestaan zoveel feiten en fabels over de zwangerschap dat je het soms echt niet meer weet. Wij zetten de 7 meest voorkomende mythes over de zwangerschap op een rij.

1.Als je zwanger bent mag je niet sporten

Je mag zeker sporten als je zwanger bent, het is zelf erg gezond. Fietsen, wandelen, zwemmen, fitness… het kan allemaal. Als je zwanger bent moet je wel opletten met risicovolle sporten of contactsporten zoals boksen, rugby en snowboarden. Heb je vragen? Ga dan langs bij je dokter.

2.Tijdens de zwangerschap eet je voor twee

Het is een fabeltje dat je tijdens de zwangerschap voor twee moet eten. Veel vrouwen eten te veel als ze zwanger zijn. En dat is ongezond voor zichzelf én voor hun baby. In het tweede en derde trimester heb je wel wat calorieën meer nodig, maar omdat je waarschijnlijk minder beweegt hoef je niet meer te eten. Zorg er vooral voor dat de calorieën die je binnenkrijgt uit gezonde voedingsmiddelen komen.

3.Je mag deze periode echt je haar niet verven

Dat vrouwen hun haar niet mogen verven als ze zwanger zijn in onzin. Er zitten chemische stoffen in de verf, maar die worden amper opgenomen door je lichaam. Draag wel handschoenen en spoel je haar zo snel mogelijk uit, zo neem je geen enkel risico.

4.Je moet nu echt opletten als je seks hebt

Je baby is erg goed beschermd door slijmvliezen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, je baby zal er niets van merken. Tijdens de laatste maanden wordt wel geadviseerd om het iets rustiger aan te doen. Dat komt omdat het hoofdje van je baby dan helemaal onderaan ligt.

5.Draag je je buik hoog? Dan krijg je een meisje

Je had het waarschijnlijk al gedacht, de stand van je buik zegt helemaal niets over het geslacht van je baby. Je zal echt moeten wachten tot je gynaecoloog of vroedvrouw je vertelt wat het zal worden.

6.Je mag niet vliegen tijdens de eerste en laatste drie maanden

Je neemt altijd een risico als je tijdens de zwangerschap op het vliegtuig stapt, je zit immers hoog in de lucht en er is geen dokter in de buurt. Bij KLM mag je tot 36 weken het vliegtuig nemen, dat kan zelfs zonder doktersverklaring. Als je tijdens de laatste maanden het vliegtuig wil nemen kan je dat best bespreken met je arts.

7.Het is niet goed voor je baby als je op het einde van je zwangerschap op je rug slaapt

Als je op je rug slaapt tijdens de laatste maanden van je zwangerschap dan is dat niet gevaarlijk voor je baby. Het is gewoon niet echt gezond voor jou, dat voel je wel omdat het ook niet comfortabel voelt. Er komt te veel druk op je ingewanden en bloedvaten, hierdoor kan je problemen krijgen met je doorbloeding en ademhaling. Slaap daarom best op je zij tijdens de laatste maanden van je zwangerschap.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…