Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

8 gezonde voedingsgewoontes voor een gezonde en stralende huid

Gezond.be
4 min read

Goede voeding kan voor iedereen verschillend zijn. Het is belangrijk om zowel je darmen, je immuunsysteem en je brein zo gezond mogelijk te houden. Ook je huid wordt beïnvloed door wat je eet. Huidtherapeut Karoline Van de Mergel geeft acht voedingstips voor een gezonde en stralende huid.

  • Begin de dag met een uitgeperste citroen in een glas lauwwarm water op nuchtere maag. Dat zorgt ervoor dat je lichaam flink ontzuurt, het brengt veel mineralen in je systeem en het haalt even de bezem door je darmen. Verdraag je dit niet goed, dan is een eetlepel appelazijn in een glas water ook een goed idee. Of een mespuntje natriumcarbonaat, ofwel baking soda, opgelost is een glas lauwwarm water. Dat laatste is weer een minder goed idee als je een hoge bloeddruk hebt.
  • Zorg voor voldoende water of kruidenthee gedurende de dag: de richtlijn is 30 mililiter per kilogram lichaamsgewicht. Dus iemand die 70 kilogram weegt, moet zorgen voor ruim twee liter water per dag. Goede vormen van kruidenthee zijn gemberthee, brandnetelthee, lever-gal thee, rooibosthee en groene thee.
  • Gebruik wat Keltisch zeezout om de mineralen aan te vullen die verloren gaan door urine en zweten. Je kunt een kwart theelepeltje zout oplossen in een glas lauwwarm water.
  • Eet zo natuurlijk en vers mogelijk en vermijd eten uit pakjes en zakjes. Eet als het kan biologische onbespoten groenten en fruit.
  • Eet een eiwitrijk ontbijt: biologische geiten- of schapenyoghurt, kokosyoghurt of ongezoete amandelmelk met diverse superfoods.
  • Eet als graansoort liever spelt dan tarwe. Spelt is een oergraan dat gemakkelijker wordt verteerd dan tarwe.
  • Eet vooral veel groenten, als het kan gestoomd of rauw. Natuurlijk, plantaardig voedsel in rauwe, gekookte of zachtjes verwarmde toestand is beter voor je darmflora. De richtlijn is 400-800 gram per dag. Neem naar je werk geen ontbijtkoek of mueslireep mee, maar een stuk komkommer of wortel, afgewisseld met noten. Bij de avondmaaltijd kun je flink wat gestoomde groenten of rauwkost eten. Of neem een dikke groentesoep als maaltijd. Eet bloemkoolrijst of courgettepasta in plaats van gewone rijst of gewone pasta.
  • Zorg voor een inname van 35-40 gram vezels per dag. De meeste mensen eten niet meer dan 10 gram vezels per dag. Voldoende vezels zorgen voor een goed gewicht, stabiele bloedsuikers en zijn gezond voor je hart- en bloedvaten. Er zijn twee soorten vezels: oplosbare vezels en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels zitten bijvoorbeeld in komkommer, zwarte bessen, bonen en noten. Ze creëren een gel-achtige structuur in de darmen, die de vertering vertraagt. Onoplosbare vezels zitten in groene groenten, zoals bonen en selderij. Onoplosbare vezels zijn niet te verteren. Ze zorgen voor een toename van de massa in de dikke darm, waardoor de stoelgang verbetert en afvalstoffen goed worden afgevoerd. Beide soorten vezels zijn dus te vinden in groenten, fruit, bonen en noten.

Met een eigen skincare clinic in Oostende, een eigen boek en enkele online programma’s wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Ze is huidtherapeut, orthomoleculaire voedingscoach, docent en motivatie spreker. Huidverjonging en huidverbetering wordt dus vanuit een totaalplaatje bekeken. Meer weten? Bekijk dan zeker eens www.karolinevandemergel.com. Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maat of bekijk één van haar online masterclasses.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…