Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aha: zo weet je hoe lang je verzorgingsproducten houdbaar zijn

Lore
3 min read

De houdbaarheidsdatum van voeding, die kennen we meestal. Ook cosmetica- en verzorgingsproducten zijn slechts beperkt houdbaar, maar van die datum zijn we ons veel minder vaak bewust.

De belangrijkste risico’s die gepaard gaan met een verstreken houdbaarheid zijn een verminderde werking of een allergische reactie.

Wil je die narigheid liever vermijden? Wij vertellen je hoe je makkelijk de uiterste houdbaarheidsdatum van je favoriete verzorgingsproducten kan nagaan!

Houdbaarheidsdatum

In de verzorgingsbranche zijn producenten verplicht om een houdbaarheidsdatum (bijvoorbeeld ’te gebruiken voor’ gevolgd door een datum) op te nemen als het product na productie minder dan 30 maanden houdbaar is.

Zie je geen houdbaarheidsdatum? Dan is het product langer dan 30 maanden houdbaar. Opgelet: het gaat in dat geval om de houdbaarheid van het product zolang het ongeopend is!

Open pot-symbool

Net als bij veel voedingsmiddelen, zijn verzorgingsproducten namelijk slechts beperkt houdbaar eenmaal ze geopend zijn.

Daarom staat er een ‘open pot’-symbool vermeld op de verpakking: een potje met een geopend deksel. Op dit potje staat een getal gevolgd door de letter M. Het getal staat voor het aantal maanden dat het product nog bruikbaar is na opening.

Zie je zo’n symbool op de verpakking van een verzorgingsproduct terugkomen? Dan is het product ongeopend maximaal 30 maanden houdbaar. Eenmaal het product open is geweest, is het het aantal maanden houdbaar dat op het ‘open pot’-symbool staat.

Tip: De datum waarop je een product geopend hebt onthouden, is niet altijd evident. Overweeg daarom om met een alcoholstift de datum van opening op het product te noteren.

Houdbaarheid positief beïnvloeden

De manier waarop je je verzorgingsproducten bewaart kan eveneens de houdbaarheid beïnvloeden. Voor een positieve invloed let je best op volgende zaken:

  • Bewaar het product onder een normale luchtvochtigheid en op kamertemperatuur
  • Leg het product niet in de zon
  • Sluit het product na ieder gebruik zorgvuldig af
  • Vermijd dat het product (onnodig) in contact komt met vocht
  • Gebruik het product altijd met schone handen (zeker met crème in een potje) en, indien nodig, een spatel, wattenstaafje…
Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…