Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Beroerte in de centrale netvliesslagader

Bram
3 min read

Een beroerte is een term die in de volksmond vaak wordt gebruikt om een cerebrovasculair accident, ofwel afgekort CVA, aan te duiden. Bij een beroerte is er sprake van een aandoening van een bepaald deel van je hersenen. Deze aandoening is ontstaan als gevolg van een verstoorde bloedvoorziening in een deel van je hersenen. Een verstoorde bloedtoevoer in je hersenen kan zijn veroorzaakt door een bloedstolsel, een embolie of een bloeding.

Wat is een beroerte in de centrale netvliesslagader

Bij een beroerte in de centrale netvliesslagader is de bloedtoevoer verstoord naar de centrale netvliesslagader. Er kan bijvoorbeeld een bloedstolsel in een slagader zitten zodat er niet genoeg zuurstofrijk bloed naar het netvlies achter in het oog kan stromen. Deze netvliesslagader is het meest belangrijke bloedvat voor de bloedtoevoer naar het netvlies. Op het moment dat deze slagader niet meer doorgankelijk is, kan er acute blindheid aan het betreffende oog ontstaan. Er is echter geen sprake van pijn. 

De verstopping van de netvliesslagader kan zijn veroorzaakt door:

  • slagaderverharding (ofwel arteriosclerose), 
  • een bloedstolsel, 
  • een stukje vetweefsel (vaak is dit vetweefsel dat vrijkomt uit het beenmerg na een botbreuk en dat als embolus door de bloedbaan is getransporteerd). 

Een andere oorzaak, die in het bijzonder veel wordt gezien bij oudere mensen is 

een ontsteking van de bloedvaten in het hoofd (ofwel arteritis temporalis).Maar ook een embolus of een bloedstolsel die vanuit het hart of de nek naar de netvliesslagader is getransporteerd. In deze slagader aangekomen zal het stolsel de bloedstroom naar het netvlies blokkeren. 

Als onderliggende oorzaken van een beroerte in de centrale netvliesslagader kunnen worden genoemd:

  • aandoeningen aan je hartkleppen,
  • vaatziekten,
  • diabetes. 

Behandelen van een beroerte in de centrale netvliesslagader

Om bij een beroerte in de centrale netvliesslagader het gezichtsvermogen te kunnen behouden is het essentieel dat er direct medisch in wordt gegrepen. Het is dus zaak om de symptomen snel te herkennen. Symptomen die kunnen wijzen op een beroerte in de centrale netvliesslagader zijn:

  • Blindheid is volgens een visuele beperking, waarbij je minder kunt zien dan 1/20, of als je minder dan 1/10 ziet en daarbij een erg beperkt gezichtsveld hebt. 
  • Je gezichtsvermogen zal in een paar minuten weer terugkeren,
  • Acuut pijnloos verlies van je gezichtsvermogen

Dit soort symptomen kunnen in bepaalde gevallen van blijvende aard zijn, zelfs op het moment dat het stolsel binnen negentig minuten na het ontstaan van de klachten wordt verwijderd. Over de kans van slagen van een behandeling kan vooraf dan ook meestal weinig zekerheid worden gegeven. Bij het niet behandelen van een beroerte in de centrale netvliesslagader weet je echter zeker dat je blijvende schade aan je gezichtsvermogen zult houden. Op het ogenblik dat je te maken krijgt met symptomen die kunnen wijzen op een beroerte in de centrale netvliesslagader dan is het direct, en met spoed, inschakelen van medische hulp absoluut noodzakelijk.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…