Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen van een Beroerte: Hoe herken je een Beroerte?

Olivier
4 min read

Een beroerte wordt ook wel een cerebro vasculair accident of CVA genoemd. Heb je een beroerte, dan gaat er iets mis in de circulatie van bloed in de hersenen. Het kan gaan om een hersenbloeding of herseninfarct, maar ook een TIA wordt onder de term ‘beroerte’ gerekend.

Omdat het zo belangrijk is dat een beroerte snel herkend en behandeld wordt, lees je in dit artikel meer over de belangrijkste symptomen van een beroerte. Laat iemand in jouw omgeving de signalen van een beroerte zien? Dan is het belangrijk om meteen in te grijpen.

Verschillende vormen van de beroerte

Voor we je meer vertellen over de belangrijke symptomen van een beroerte, vertellen we eerst meer over de verschillende vormen van de beroerte. Heb je meer inzicht in de verschillende vormen van de beroerte, dan heb je meer inzicht in deze aandoening en dit helpt bij het herkennen van de beroerte.

Beroerte #1: Herseninfarct

Het herseninfarct is de beroerte die het meest voorkomt: ongeveer 80 procent van de mensen met een beroerte heeft te maken met een herseninfarct. Heb je een herseninfarct, dan krijgt een deel van de hersenen weinig bloed. Dit kan komen door een dichtgeslibde ader, maar ook door een bloedstolsel dat de hersenslagader verstopt. Omdat een deel van de hersenen te weinig bloed krijgt, sterft het weefsel in dit deel van de hersenen langzaam af.

Beroerte #2: Hersenbloeding

Een hersenbloeding is het gevolg van een lek in een bloedvat in de hersenen, ook wel een hersenbloedvat genoemd. Dit lek kan ontstaan door een zwakke plek in de bloedvatwand, waar bloed doorheen kan stromen en vervolgens in de hersenen terecht kan komen. Een voorbeeld van een hersenbloeding is het knappen van een aneurysma: een uitstulping in de wand van de hersenslagader. De bloeding kan zich in het weefsel van de hersenen bevinden, maar het kan ook gaan om een bloeding tussen de hersenvliezen.

Beroerte #3: TIA

Eigenlijk valt een TIA (Transient Ischaemic Attack) niet onder de term ‘beroerte’. Echter, omdat een TIA zo veel op een beroerte lijkt, wordt deze klacht toch kort behandeld. Heb je een TIA, dan heb je te maken met een doorbloedingsstoornis in de hersenen. Een TIA is minder erg dan een beroerte, simpelweg omdat een TIA sneller voorbij gaat. Een TIA kan een voorbode zijn van een echte beroerte en zeker als je de TIA niet opmerkt en hier niets mee doet.

Symptomen of kenmerken van een beroerte

Als iemand een beroerte heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Hoe sneller de persoon in kwestie medische hulp krijgt, hoe beter deze persoon geholpen kan worden en hoe kleiner de uiteindelijke gevolgen zijn van de beroerte. Omdat het zo belangrijk is om een beroerte snel te behandelen, is het erg belangrijk om de symptomen of kenmerken van een beroerte te kennen. Alleen als je deze symptomen of kenmerken kent, kun je een beroerte namelijk op tijd herkennen.

De belangrijkste symptomen of kenmerken van een beroerte, zijn de volgende:

  • Verlammingen in het gezicht, vaak te zien aan een scheve mond. De mond hangt aan één kant naar beneden, maar staat aan de andere kant van het gezicht gewoon nog normaal.
  • Warrig spreken en denken, niet uit de woorden kunnen komen en brabbelend praten.
  • Verlammingen aan één zijde van het lichaam of aan een deel van het lichaam.
  • Verstoring of zelfs verlies van het gezichtsvermogen.
  • Een verdoofd gevoel in het arm, het been of het gezicht. Vooral een verdoofd gevoel in het arm wijst op een beroerte. Mensen die een beroerte hebben, kunnen hun arm niet meer of niet meer goed optillen.
  • Tintelingen over het gehele lichaam.
  • Ernstige hoofdpijn.
  • Duizeligheid en evenwichtsstoornissen.
  • Eventueel (kort) verlies van het bewustzijn, maar dit gebeurt lang niet altijd bij een beroerte.

Verder is het belangrijk om te weten dat een beroerte plotseling optreedt, op ieder moment van de dag. Zo kun je een beroerte krijgen als je gewoon thuis bent, maar ook als je in de auto zit of op je werk bent. Laat iemand bovenstaande symptomen plotseling zien, in welke situatie dan ook, dan is het belangrijk om meteen contact op te nemen met de hulpdiensten. Iemand met een beroerte moet namelijk zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht worden en hier kun jij aan bijdragen door alert en oplettend te zijn en snel in te grijpen als je de symptomen van een beroerte herkent.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…