Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: klagen maakt je ongezond en ongelukkig

Anja
2 min read

De meeste mensen voelen zich opgelucht als ze even flink geklaagd hebben. We klagen over onze collega’s, over onze baas, over mensen die we in het verkeer tegenkomen en over onze familieleden, vrienden, partners en ga zo maar door. Je voelt je misschien opgelucht als je even hebt geklaagd, maar uit onderzoek is gebleken dat klagen helemaal niet zo goed is voor de gezondheid. Sterker nog, klagen maakt ongezond en ongelukkig. Hoe dit precies zit, lees je in dit artikel.

Klagen en de gezondheid

Je voelt je misschien beter als je even lekker geklaagd hebt, maar in feite veroorzaakt het zeuren alleen maar stress. Iedere keer als je hersenen zich boos maken, gebeuren en dingen die niet goed zijn voor de gezondheid. Zo verzwakt het immuunsysteem, wordt je bloeddruk standaard hoger en neemt het risico op hartziekten, obesitas en diabetes toe. Dit komt door het stresshormoon cortisol, dat vrijgemaakt wordt als je aan het klagen bent en dat een negatieve invloed op je gezondheid heeft. Je merkt het misschien niet dat je ongezond bezig als je een keertje klaagt, maar als je chronisch aan het klagen bent merk je dit zeker wel aan je gezondheid.

Klagen en de gemoedstoestand

Het stresshormoon cortisol zorgt niet alleen voor diverse lichamelijke klachten, maar zorgt er ook voor dat je minder gelukkig bent. Klaag en zeur je vaak, dan wordt er te veel cortisol aangemaakt en dit betekent dat je meer kans hebt op een depressie, een mentale ziekte en dat je bovendien een verminderde levensverwachting hebt. Voel jij je beter als je even hebt geklaagd? Pas dan op dat je het niet te vaak doet, want dan verdwijnt dit goede gevoel na het klagen vanzelf.

Stoppen met klagen: tips

Er zijn enkele tips die je kunt gebruiken om te stoppen met klagen of in ieder geval zo min mogelijk te zeuren:

  • Omring jezelf met positieve mensen, zodat hun positieve energie ook op jou gaat werken.
  • Probeer altijd positief te denken door het positieve van mensen, dingen en gebeurtenissen in te zien
  • Zit je in een negatieve spiraal en ben je over van alles en nog wat aan het klagen? Ga dan iets anders doen, zoals een eindje wandelen of even sporten en je komt vanzelf uit je negatieve sfeer.
Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…