Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

BEWEZEN: Van boeken lezen ga je langer leven

Olivier
2 min read

Lees jij wel eens een boek? Mede door de komst van smartphones en tablets, wordt er tegenwoordig steeds minder gelezen. Dit is jammer, want lezen is verschrikkelijk goed voor je welzijn. Zo werkt het veel ontspannener dan het kijken van bijvoorbeeld een film. Nu blijkt uit onderzoek zelfs dat wanneer je geregeld een boek leest, je langer leeft (!).

Uit eerdere onderzoeken kwam al naar voren dat lezen het risico op alzheimer verkleint, je stressniveau verlaagt en zelfs werkt als antidepressivum. Naast al deze welkome voordelen heeft men nu dus nog een reden gevonden waarom je er vaker een boek bij zou moeten pakken. Dit zou er namelijk voor zorgen dat je langer leeft.

Uit het onderzoek, uitgevoerd aan de Yale University School of Public Health, blijkt dat mensen die 3 á 4 uur per week een boek lezen, 17% minder kans hebben om te sterven over een periode van 12 jaar. Personen die meer dan 4 uur per week lezen, zouden zelfs 23% minder kans hebben daarop!

Voor dit onderzoek werden ongeveer 3500 Amerikanen met een leeftijd van boven de 50 jaar, gevolgd voor een periode van 12 jaar. Naast het ondergaan van een gezondheidsonderzoek, moesten de proefpersonen ook een vragenlijst over hun leespatroon invullen. Hieruit kwam naar voren dat de fanatieke lezers gemiddeld  tweeëneenhalf jaar langer leven dan 50 plussers die niet lezen.  Pak er dus voortaan maar een boek bij in plaats Netflix!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…