Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bronchitis Symptomen – Ontsteking van de Bronchiën

Olivier
4 min read

Bronchitis is een ontsteking van je bronchiën. Met andere woorden: je grotere luchtwegen, die tussen de luchtpijp en de longblaasjes liggen zijn ontstoken. Bij bronchitis kan onderscheid gemaakt worden tussen een acute- en chronische variant.

In het gros van alle gevallen zal infectieuze bronchitis beginnen met klachten die veel lijken op de symptomen van een verkoudheid:

  • je hebt last van keelpijn,
  • je hebt een loopneus,
  • je krijgt van tijd tot tijd koude rillingen,
  • je bent moe,
  • je spieren doen pijn,
  • je hebt last van rugpijn,
  • je lichaamstemperatuur is licht verhoogd (37,8 tot 38,3 graden Celsius).

Longontsteking en bronchitis

Zodra je begint met hoesten dan kan dit een teken zijn van acute bronchitis. Normaliter zal dit een droge hoest zijn. Als er sprake is van een virale bronchitis dan zul je in de regel kleine beetjes wit slijm ophoesten. Op het moment dat de kleur van het opgehoeste slijm echter verandert van wit naar groen of geel dan kan er zich wellicht een complicatie voordoen, in de vorm van een bacteriële infectie van je luchtwegen.

Een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts) bij bronchitis

Indien er sprake is van een ernstige vorm van bronchitis dan kan je lichaamstemperatuur in bepaalde gevallen oplopen tot wel 38,3 of 38,8 graden Celsius. De koorts (waar dan over gesproken kan worden) kan ongeveer drie tot vijf dagen aan blijven houden. Je lichaamstemperatuur blijft verhoogd zelfs als er een antibioticum in wordt gezet ter behandeling van de bacteriële ontsteking.

Hoesten bij bronchitis

Het symptoom dat zich als laatste weg zal gaan bij bronchitis is de hoest. Het kan gebeuren dat je nog een aantal weken, soms zelfs nog langere, blijft hoesten als gevolg van bronchitis. De cellen die de bekleding vormen van de binnenkant van de bronchiën, de epitheelcellen, kunnen schade op hebben gelopen door een aanwezig virus en je lichaam heeft behoorlijk wat tijd nodig om deze schade weer te herstellen. Dit is echter niet ongewoon bij bronchitis.

Hyperreactiviteit van de luchtwegen

Bij de acute vorm van bronchitis wordt vaak een zogenaamde luchtweghyperreactiviteit waargenomen. Dit wil zeggen dat er gedurende een korte tijd sprake is van een vernauwing van de luchtwegen. Je kunt dan dus minder, of minder gemakkelijk, lucht in de longen laten stromen. De luchtstroom kan verminderen als gevolg van normale prikkels, zoals het inademen van stoffen die je luchtwegen licht zullen prikkelen, het ruiken van een intense geur of het wanneer je koude (buiten)lucht inademt. Op het moment dat er zich een ernstige afname van de luchtstroom voordoet dan kun je last krijgen van kortademigheid en een fluitende ademhaling. Deze symptomen zullen in het bijzonder vaak na het hoesten optreden.

Benauwd zijn

Als je aan bronchitis lijdt, is hoesten en benauwd in een heleboel gevallen bekende symptomen die tevens kenmerkend zijn voor de aandoening. Je ademhaling zal op een piepende manier verlopen als gevolg van de vernauwing van je luchtwegen. Er kan dan dus niet voldoende lucht je longen in stromen. Wanneer je moet hoesten dan kun je bovendien slijm via je luchtwegen naar buiten brengen. Het maakt hierbij overigens geen verschil of je dit slijm nu uitspuugt of doorslikt. Het ophoesten is namelijk een manier om het slijm (met de verantwoordelijke ziekteverwekkers) zo snel mogelijk uit je luchtwegen af te voeren en deze weer vrij te maken.

Complicaties bij bronchitis

Gelukkig komen ernstige complicaties, zoals een acute ademhalingsinsufficiëntie (ademnood) of een longontsteking in de regel alleen voor als je ook lijdt aan een andere chronische longziekte. Hierbij kun je onder andere denken aan astma of aan een chronische obstructieve ziekte van de longen.

Ernst en verloop van bronchitis

Niet iedereen die lijdt aan bronchitis zal in gelijke mate last hebben van de symptomen die deze aandoening met zich meebrengt. Sommige mensen zullen te maken krijgen met hevige hoestbuien, terwijl anderen daarbij last hebben van benauwdheid. De oorzaak van de bronchitis zal in het gros van alle gevallen de ernst en het verloop de aandoening bepalen. Om die reden zal niet iedereen even lang last blijven houden van bepaalde symptomen. In het bijzonder de periode dat er sprake is van hoestbuien kan van persoon tot persoon sterk verschillen.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…