Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Burn-out- en stresscoach Marjolein Faes over zelfzorg: ‘Dat het leven soms dikke shit is, moet je durven zien en aanvaarden’

Gezond.be
4 min read

Zelfzorg lijkt wel hét woord van het jaar, maar het is zoveel méér dan in een bad liggen weken met een maskertje op je snoet. Wij vroegen drie experts naar hun kijk op zelfzorg. Deze week: burn-out- en stresscoach Marjolein Faes.

Marjolein Faes

‘Bewust leven, in het hier en nu. Het klinkt misschien wat zweverig, maar het is waar zelfzorg ook om draait. Natuurlijk zijn een saunabezoek, je insmeren met een lekker geurende bodymilk, naar de kapper gaan … allemaal manieren om voor jezelf te zorgen. Maar als je niet stilstaat bij hoe jij je voelt, dan blijf je vooral met een vette rekening achter. Tijd nemen om bewust te kijken naar hoe je je echt voelt, wat je nodig hebt en dat ook durven benoemen: dat vind ik het toppunt van zelfzorg. En vooral … Oké zijn met het pad dat je nu bewandelt. Dat het leven soms dikke shit is, ‘moet’ je durven zien en aanvaarden. Van daaruit kun je op zoek gaan naar wat je mogelijkheden zijn en wie/wat je daarbij nodig hebt. Enkel zo kun je iets veranderen, waardoor je je anders zult voelen dan vandaag.’

‘Die boodschap hoop ik met mijn boek Het is oké uit te dragen. In 2016 had ik zelf een burn-out. Samen met mijn coachingervaring van de voorbije jaren vormt het de rode draad van het boek. Mensen denken weleens dat therapeuten zich nooit slecht voelen. Onzin, natuurlijk. Ook ik voel me niet altijd oké. Die herkenbaarheid wilde ik graag delen. Ik merk dat mensen dat appreciëren.’

‘Velen onder ons hebben ergens onderweg geleerd dat het niet oké is om je niet oké te voelen. In hun opvoeding bijvoorbeeld, met ouders die alsmaar bleven doorgaan. Op school, waar verwacht werd dat je boven het gemiddelde presteerde. Ook schuldgevoelens zitten in de weg. ‘Ik moet mijn gezin onderhouden’, ‘Ik heb een belangrijke job’ … Het ideaalbeeld dat de maatschappij ons oplegt helpt niet en voeg daarbij nog de druk van de rekeningen die in de brievenbus vallen. Uitvallen is geen optie.’

‘Maar wegduwen dat jij je niet goed voelt, werkt alleen maar averechts. Niet alles hoeft trouwens hier en nu opgelost te worden. Jij beslist zelf wat je wil aanpakken en wat je in een potje bewaart, voor later. You’re in control. Bewustwording en aanvaarding zijn de eerste stap naar verandering. Je kunt je daarin trainen. Zelf maak ik er heel bewust tijd voor. Wekelijks check ik mijn agenda en blokkeer ik enkele uren, een avond of een ochtend voor mezelf. Een tijdsblok waarin ik niemand zie, niets plan en op het moment zelf bekijk waar ik nood aan heb. Je kunt bewustwording ook op kleinere momenten oefenen: op de fiets, terwijl je aan de kassa staat aan te schuiven… Probeer je ook bewust te zijn van het dagdagelijkse: van de blaadjes die van de bomen vallen in de allermooiste kleuren, van de zon die schijnt, van de alledaagse dingen die je een goed gevoel geven. Zo’n kleine dingen hebben een groots effect. Ik hoor weleens ‘daar heb ik allemaal geen tijd voor’. Maar we leven allemaal in dezelfde wereld, met 24 uur op een dag. Het is aan jou om bewust te leven, te wandelen, te kijken. Zelfs in de file kan je de zon op je huid voelen. Bewuster in het hier en nu leven: het maakt het leven net iets toffer en makkelijker.’

Meer lezen? ‘Het is oké’ van Marjolein Faes (verkrijgbaar bij bol.com en fnac.be, €20)

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…