Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Curling ouders: wat zijn het en wat zijn de gevolgen voor hun kinderen?

Sien Vanneste
3 min read

Als ouder wil je dat je kind zonder te veel slag of stoot dingen bereikt. Maar je kunt de weg ook net iets té glad maken. Enter curling ouders. Vanwaar de naam komt en of het goed is voor je kinderen om een curling ouder te zijn, lees je hier.

Wat zijn curling ouders?

Het is de Deense psycholoog Bent Hougaard die met de term curling ouder op de proppen kwam. De naam verwijst naar de sport curling, waarbij het ijs zo glad mogelijk gemaakt wordt, zodat een steen gemakkelijk kan glijden tot waar hij moet zijn. En dit is ook exact wat curling ouders doen. Ze zorgen ervoor dat hun kinderen geen obstakels of hindernissen moeten overbruggen, om hen zo te beschermen tegen eventuele teleurstelling of pijn. Op die manier willen ze hun kind alle mogelijke kansen geven. Dat doen ze met de beste intenties, maar is het ook een goede manier van opvoeden?

Waarom je kinderen beter laat vallen (en terug leert opstaan)

Kinderen worden op een bepaald moment toch wel echt oud genoeg en moeten het zelf doen. En dan kan het hebben van een curling ouder wel eens roet in het eten gooien. Ze hebben namelijk nooit geleerd om om te gaan met moeilijkheden of teleurstellingen. Terwijl het leven er nu eenmaal vol van zit. Het echte leven, zonder mama en papa, kan dan ook aanvoelen als een koude douche. Daarnaast hebben ze een veel lagere tolerantie en zien ze moeilijkheden direct als een persoonlijk falen. Als gevolg zijn ze vatbaarder voor een depressie en burn-out.

Ze gaan ook gebukt onder torenhoge verwachtingen. Mama en papa hebben namelijk niet voor niks de weg zo open mogelijk gemaakt. Alle kansen liggen binnen handbereik, de kinderen moeten ze enkel nog grijpen. Lukt dit hen niet, dan voelen ze zich alweer gefaald.

Af en toe eens de boterhammen smeren, de kinderen afzetten aan school als het écht te slecht weer is en helpen met huiswerk mag dus zeker en vast. Maar laat je kinderen ook falen, zijn ze te laat omdat ze hun boterhammen nog niet hadden gesmeerd. Jammer, de volgende keer zullen ze wel vroeger opstaan. En hebben ze eens een onvoldoende, ook daar gaan ze niet dood van.

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…