Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De belangrijkste gevolgen van vocht in huis voor je gezondheid

5 min read

Te veel vocht in huis wordt automatisch geassocieerd met negatieve gevolgen zoals woekerende schimmels, bacteriën, en virussen. En die kunnen allemaal een sterke weerslag op onze gezondheid hebben.

Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat ook een te laag vochtgehalte onze gezondheid kan schaden. Daarom nemen we in dit artikel zowel de gevolgen van een te hoge als van een te lage luchtvochtigheid onder de loep en stellen we een aantal oplossingen voor.

Een te hoge luchtvochtigheid: oorzaken en gevolgen

Een te hoge luchtvochtigheid in je huis, kan twee verschillende oorzaken hebben.

Enerzijds kan te veel vocht veroorzaakt worden door bouwtechnische oorzaken. Dit houdt in dat er iets mis is met de bouw van je huis of dat er iets kapot is gegaan, waardoor vocht zich ophoopt. Het kan bijvoorbeeld gaan om lekken, opstijgend grondvocht, koudebruggen of slechte isolatie.

Anderzijds kan een te hoge hoeveelheid vocht ook aan je eigen gedrag te wijten zijn. Elke dag produceert een gezin van vier personen gemiddeld zo’n 10 liter vocht door allerlei huishoudelijke taakjes. Denk maar aan koken, de was doen, een douche nemen, dweilen,…

Vocht dat zich ophoopt, brengt allerhande bacteriën, schimmels en virussen mee en dat is natuurlijk niet goed voor je gezondheid. Zo zorgt overtollig vocht voor een piepende ademhaling, astma-aanvallen en verergerde reumaklachten.

Bovendien kan vocht op allerlei oppervlakken worden afgezet, waardoor vervuilende micro-organismen de kans krijgen om te woekeren en materiaal beschadigen.

Wat kan je hieraan doen?

Hoe je je vochtprobleem het best aanpakt, hangt natuurlijk af van de oorzaak.

Ligt een bouwtechnisch probleem aan de basis? Pak dit dan eerst in samenspraak met een vakman aan. Anders zullen de schimmels en bacteriën steeds blijven terugkomen.

Is het overtollig vocht eerder te wijten aan je eigen gedrag? Probeer dan je huis regelmatig te verluchten of te ventileren, zodat vocht niet de kans krijgt zich op te stapelen. Heb je toch al last van schimmels in huis? Verwijder die dan met allesreiniger en water, maar zorg er wel voor dat je handschoenen en een mondmasker draagt, zodat je geen schadelijke stoffen inademt.

Een te lage luchtvochtigheid: oorzaken en gevolgen

Een te lage luchtvochtigheid komt vooral voor tijdens de winter, wanneer de verwarming hoog staat of de kachel brandt. Dit zorgt ervoor dat de lucht uitgedroogd raakt. Omdat we in de winter minder de neiging hebben om een raam of een deur open te zetten dan in de zomer, wordt er in huis ook niet voldoende geventileerd.

Hoewel een te lage luchtvochtigheid misschien minder erg lijkt dan overtollig vocht, kan te droge lucht ook voor gezondheidsklachten zoals een prikkelende hoest, tranende ogen, genies of een droge huid zorgen.

Wat kan je hieraan doen?

Gelukkig is het probleem van te droge lucht vrij eenvoudig op te lossen.

Zet je verwarming lager of laat je kachel niet elke dag branden, zodat de lucht in je huis minder uitgedroogd raakt. Zorg bovendien voor voldoende verluchting, door bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds het raam of de deur op een kier te zetten of overdag een paar binnendeuren open te zetten.

Wil je er zeker van zijn dat de luchtvochtigheidsgraad in jouw huis optimaal is? Dan kan je je eventueel ook een luchtbevochtiger aanschaffen. Een aanrader hierbij is de Dyson Humidifier. Deze luchtbevochtiger van Dyson monitort de temperatuur en luchtvochtigheid in huis en bevochtigt de lucht indien nodig. De Humidifier verspreidt een soort nevel die voor 99,9% bacterievrij is, omdat het water in de tank van de luchtbevochtiger wordt blootgesteld aan ultraviolet licht dat bacteriën doodt.

Wil je nog een stapje verder gaan en wil je niet alleen een optimale luchtvochtigheid, maar ook een optimale luchtkwaliteit? Schaf je dan een Dyson Pure Hot+Cool aan. Deze luchtverontreiniger verwijdert automatisch 99,95% van alle verontreinigde stoffen en allergenen uit de lucht. En dat is nodig, want in het gemiddelde huis kan de binnenlucht tot vijf keer erger vervuild zijn dan buitenshuis. Daarnaast houdt de Dyson Pure Hot+Cool ook de temperatuur en luchtvochtigheid in het oog. Zo wordt de binnenlucht bijverwarmd of afgekoeld indien nodig. Kortom, met een Dyson luchtreiniger kan je opnieuw gerust ademhalen!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…