Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De eerste 3D-huidscan in België: ‘Een gewone 2D-foto zegt iets, maar de kwaliteit is volledig verwaarloosbaar in vergelijking met de 3D-huidscan’

Lisa Piotti
5 min read

Eén op de vijf Belgen krijgt ooit te maken met een vorm van huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar. En dat aantal zal de komende jaren waarschijnlijk blijven stijgen. Preventie is dus meer dan ooit belangrijk en Clinique Dermatologie Gent zette onlangs een revolutionaire eerste stap richting gerichte opsporing van huidkanker. Je vindt er namelijk de allereerste 3D-huidscan in België.

Maar liefst 40% van de totale kankerincidentie in België zijn huidkankers. Tegen 2030 zal het aantal patiënten dat beroep doet op zorg ten gevolge van een huidkanker diagnose met 77% stijgen. Betere
preventie en gerichte opsporing zijn dus meer dan ooit noodzakelijk. De nieuwe 3D-huidscan in Gent is alvast een stap in de goede richting.

3D-huidscan

De laatste jaren is er bij dermatologen een stijgende vraag naar totale huidinspecties ter preventie van huidkanker. ‘Moedervlekken controleren is niet gemakkelijk’, zegt dermatologe Griet Voet van Clinique Dermatologie Gent. ‘Vroeger gingen mensen naar de dermatoloog met een huidziekte, maar niet om hun huid te laten checken. Vandaag de dag wil iedereen een volledige huidcontrole en dat is een heel vermoeiende job. Als dermatoloog kun je je agenda helemaal vullen met het controleren van moedervlekken, maar we moeten ergens een lijn trekken. Het is een bijzonder tijdrovend onderzoek dat concentratie vereist en afhankelijk is van het zicht en de kunde van de arts. Als je de hele dag moedervlekken moet bestuderen en je krijgt ’s avonds een patiënt met veel atypische moedervlekken over de vloer, dan ben je al vermoeid en moet je steeds oplettend zijn om geen foute inschatting te maken. Ik ging daarom op zoek naar een manier om zekerheid te hebben en accurater te werken.’

‘Het is cruciaal dat moedervlekken stabiel blijven. Ze mogen niet veranderen doorheen de jaren. Die
evolutie kunnen we alleen maar opvolgen door de vlekjes te fotograferen en te vergelijken. Een gewone 2D-foto zegt iets, maar de kwaliteit is volledig verwaarloosbaar in vergelijking met de 3D-huidscan. Een volledige screening van de huid helpt om kleine wijzigingen in moedervlekken vroegtijdig te detecteren. De Vectra WB360 is een 3D-huidscan die het volledig huidoppervlak en de lichaamscontouren vastlegt met één opname in een resolutie van macrokwaliteit. De volledig geïntegreerde software laat artsen toe om pigmentvlekken zeer nauwkeurig te monitoren en te evalueren doorheen de tijd.

De unieke 3D-huidscan in Gent is beschikbaar voor iedereen die dit wenst. Hoge resolutie beelden
worden op heden meegegeven op een beveiligd bestand maar zijn binnenkort ook beschikbaar via een
beveiligde website. Elke dermatoloog of arts kan vanaf nu beroep doen op deze hoog technologische
software om zo een nauwkeurige, preventieve zorg aan te bieden.

Een wereldwijd succes

Wereldwijd heeft deze unieke 3D-huidscan bewezen bij te dragen aan een enorme verbetering bij de
beoordeling van huidaandoeningen, waaronder huidkanker. Het toestel biedt een rechtstreekse bijdrage aan een kwalitatieve gezondheidszorg. De appreciatie vanuit de medische sector is dan ook uitermate positief. Clinique Dermatologie Gent werkt sinds november 2022 met het toestel en kan hierdoor meer patiënten accuraat screenen op korte termijn. Het is het allereerste toestel in België en het tweede in de Benelux.

Baanbrekende techniek om vroegtijdig huidkanker op te sporen

De basistheorie voor het screenen van moedervlekken is de ABCDE- regel (Asymmetry, Border, Colour, Diameter en Evolution). De letter E staat voor evolutie, één van de belangrijkste markers die een dermatoloog nodig heeft om te oordelen over een moedervlek. Kleine veranderingen zijn dikwijls niet waar te nemen met het blote oog. De 3D-huidscan laat toe om de evolutie van moedervlekken tot in het kleinste detail digitaal op te volgen dankzij zeer hoge resolutie beelden doorheen de jaren.

‘Voordien was een dermatoloog afhankelijk van zichzelf en een dermatoscoop. Maar als we een vergrote digitale foto hebben van een moedervlek en we nemen er opnieuw een foto van als de patiënt terugkomt, dan kun je kleine veranderingen perfect opsporen. We kunnen de beelden vergelijken en zo zie je details die je met het blote oog niet zou opmerken. Het stelt ons in staat om bij de minste verandering in te grijpen en huidkanker te voorkomen.’

De 3D-huidscan is voor iedereen beschikbaar en duurt slechts een seconde. Het samenstellen van het 3D-beeld door de software duurt zo’n vijf tot tien minuten. De kostprijs bedraagt 235 euro.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…