scrollTop top

De meest voorkomende oorzaken van pijn in de heup

De meest voorkomende oorzaken van pijn in de heup

Ervaar je pijn in je heup? Heuppijn kan verschillende oorzaken hebben. Om te bepalen wat er precies aan de hand is, zal een onderzoek van de lage rug, bekken en de knie plaatsvinden. Wij geven wat extra info over de twee meest voorkomende oorzaken van heuppijn of coxalgie: heupartrose en slijmbeursontsteking.

Heupartrose

Een gezonde heup

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat bestaat uit een bekken met de ‘pan’ en een heupkop. Bij een gezonde heup zijn zowel de heupkop als het bekken bedekt met een laagje kraakbeen dat 5 à 6 mm dik is.

Wat is heupartrose? 

Bij heupartrose is het meestal eerst het laagje kraakbeen dat op het bekken ligt dat aangetast wordt. Pas later slijt het kraakbeen dat de heupkop bedekt. Het kraakbeen verdwijnt geleidelijk aan waardoor de verschillende onderdelen van de heup niet langer beschermd worden. Het resultaat is pijn in de heup.

De patiënt ervaart vooral pijn nadat hij een tijdje gerust heeft. Dat fenomeen wordt startstijfheid genoemd en verdwijnt meestal na een halfuur. Heuppijn die veroorzaakt wordt door artrose straalt vaak uit naar de liezen. Liesklachten kunnen dus een symptoom zijn van heupartrose. 

In welke levensfase komt het voor?  

Heupartrose is geen ouderdomsziekte. Het klopt wel dat het risico op artrose groter wordt met ouder worden. Het komt dan ook vooral voor bij mensen die ouder zijn dan vijftig jaar. Andere bepalende factoren zijn: een aangeboren afwijking, het uitoefenen van een bepaalde sport die erg belastend is voor de heupen of een ongeval. Overgewicht heeft geen direct verband met het ontstaan van heupartrose maar kan een reeds bestaande vorm wel erger maken. 

Slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking? 

Slijmbeurzen zijn zakjes vocht die ervoor zorgen dat botten en pezen niet langs elkaar schuren.  Ze hebben een gunstig effect op de wrijving tussen pezen en botten. Wanneer die ‘stootkussens’ ontstoken zijn, is er sprake van een slijmbeursontsteking of bursitis. 

De patiënt ervaart vaak een zeurende en drukkende pijn aan de zijkant van het bovenbeen boven het heupbot, met uitstraling naar de knie en soms tot aan de enkel. De pijn is vooral ’s nachts aanwezig als de patiënt op de pijnlijke heup ligt. 

Wat zijn de oorzaken? 

Een slijmbeursontsteking kan verschillende oorzaken hebben:

 • Acute slijmbeursontsteking: Iemand die beslist om zonder training een halve marathon te lopen, kan een acute slijmbeursontsteking krijgen. Eenmalige overbelasting is in dat geval de boosdoener. 
 • Septische slijmbeursontsteking: De ontsteking is het gevolg van een bacteriële infectie. Dat kan bijvoorbeeld een wondje zijn in de buurt van de slijmbeurs.
 • Chronische slijmbeursontsteking: De ontsteking kan ook de kop opsteken omdat de slijmbeurzen langdurig overbelast zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij fanatieke lopers. 

In welke levensfase komt het voor?  

Een slijmbeursontsteking komt vooral voor bij ouderen maar het is net als heupartrose geen ouderdomsziekte. Ook jongere mensen kunnen er dus mee geconfronteerd worden. Vooral jonge lopers die veel hooi op hun vork nemen, lopen een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking in de heup. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  240.325.068
 • Aantal
  doden
  4.895.274
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.279.869
 • Aantal
  doden
  25.747

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!