Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Deze voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed op je hormonen en huid

Gezond.be
4 min read

Je hormonen bepalen je gemoedstoestand en hebben een belangrijke invloed op je algemene gezondheid. Het liefst willen we gebalanceerde hormonen. Dat betekent dat we zoveel mogelijk hormoonverstoorders uit onze voeding moeten elimineren. Huidtherapeut Karoline Van de Mergel vertelt je welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden.

Suiker

Suiker brengt je hormonen in de war en zorgt voor insulinepieken. Insuline brengt suiker uit de bloedbaan naar onze cellen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme. Wanneer je te veel suikers en koolhydraten eet, worden insulinespiegels chronisch verhoogd totdat de cellen resistent worden. Ondertussen concentreert je lichaam zich meer op de insuline en het verwerken van de suiker in plaats van op de andere hormonen. Dat leidt tot een disbalans tussen, oestrogeen, testosteron en progesteron.

Tarwebrood

Vooral tarwebrood veroorzaakt een disbalans in je lichaam. Je darmen houden er niet van, maar andere hormonen in ons lichaam ook niet. Gluten en suikers verhogen ontstekingen in ons lichaam en dat belast onze bijnieren. En als je bijnieren uit balans zijn, raken je schildklier en geslachtsklieren ook uit balans.

Zuivel

Koemelk werkt op verschillende niveaus om het hormonale evenwicht te verstoren. Het kan irriterend zijn voor de darmen. Ook acne is een teken van een negatieve invloed van zuivelproducten op je hormonen. Melk bevat ook een overvloed aan het groeihormoon IGF-1. Te veel melk veroorzaakt ontstekingen en insulinepieken, waardoor de lever nog meer groeihormoon produceert. Zuivel kan er ook voor zorgen dat je huid meer talg produceert, wat kan leiden tot verstopte poriën.

Alcohol

Alcohol heeft een grote invloed op onze hersenen. Het zorgt voor een verstoring van je hypothalamus en hypofyse, ofwel de delen van je hersenen die je lichaam vertellen wanneer ze de hormonen moeten maken. Dus je kunt je voorstellen dat ook alcohol een grote invloed heeft op je hormoonbalans. Regelmatig alcoholgebruik kan ook de cortisolspiegel verhogen, wat zorgt voor meer buikvet. Het goede nieuws is dat zelfs één maand zonder alcohol je hormoonbalans bijna helemaal kan herstellen.

Soja

Soja kan de hormoonbalans verstoren omdat het oestrogeen nabootst en daardoor ja natuurlijk oestrogeen blokkeert. Een teveel aan oestrogeen remt ook de schildklierfunctie omdat het als een anti-nutriënt werkt op de schildklier. Vaak voorkomende symptomen van hoog oestrogeen bij vrouwen zijn onregelmatige en erg heftige menstruatieperiodes, zwelling en gevoeligheid in de borsten, geen gewicht kunnen verliezen, stemmingswisselingen en weinig energie. Bij mannen kan het zich uiten in erectiestoornissen, gynaecomastie en onvruchtbaarheid. 

Met een eigen skincare clinic in Oostende, een eigen boek en enkele online programma’s wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Ze is huidtherapeut, orthomoleculaire voedingscoach, docent en motivatie spreker. Huidverjonging en huidverbetering wordt dus vanuit een totaalplaatje bekeken. Meer weten? Bekijk dan zeker eens www.karolinevandemergel.com. Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maat of bekijk één van haar online masterclasses.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…