Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eeuwig jong! Kunnen selenium en het coënzym Q10 ons verouderingsproces vertragen?

Lisa Piotti
5 min read

Droom jij ervan om eeuwig te leven? Jammer genoeg is dat niet mogelijk, maar wetenschappers hebben misschien wel het geheim ontdekt achter langzamere veroudering. En er is goed nieuws, want we kunnen er zelf iets aan doen!

Uit een studie van Zweedse en Noorse wetenschappers blijkt dat het mogelijk is om lichaamscellen langer in leven te houden door een combinatie van selenium en co-enzym Q10 in te nemen. Uit de zogenaamde KiSel-10-studie, die werd geleid door Dr. Urban Alehagen, bleek dat zowel de levenskwaliteit als de verschillende algemene gezondheidsparameters aanzienlijk verbeterden bij mensen die de twee supplementen gedurende vijf jaar lang innamen.

‘Mensen worden blootgesteld aan versnelde veroudering, waarbij oxidatieve stress en verhoogde ontstekingsreacties het proces versnellen, vooral als we een laag gehalte aan selenium en Q10 hebben. Als mensen met onvoldoende selenium en Q10 supplementen innemen, kan dat hun verouderingsproces vertragen’, vertelt de hoofdonderzoeker van de studie, professor Urban Alehagen, die cardioloog is in het universitair ziekenhuis van Linköping in Zweden.

Langere telomeren

In de studie keken de onderzoekers naar de lengte van de telomeren. Dat zijn beschermende kapjes aan het einde van onze DNA-strengen. Je kunt ze vergelijken met de plastic sluitingen die voorkomen dat je schoenveters uitrafelen. Telkens wanneer een cel zich deelt, worden de telomeren korter. Wanneer ze helemaal versleten zijn, rafelt de DNA-streng af en sterft de cel.

Selenium en co-ënzym Q10 blijken in staat te zijn de telomeren te beschermen en het afstervingsproces te vertragen. De telomeren van de deelnemers die de actieve preparaten kregen waren langer dan die van de deelnemers die een placebo kregen. De supplementen hebben de vervaldatum van de cellen dus uitgesteld, en vertragen zo het verouderingsproces.

Selenium tekorten

Selenium is een essentiële voedingsstof die mensen en dieren via voeding binnenkrijgen. Zo’n 25 tot 30 verschillende enzymen worden ondersteund door selenium. Die vervullen verschillende functies, van de bescherming van lichaamscellen tot de normale werking van het immuunsysteem.

Selenium is een spoorelement, wat betekent dat er slechts sporen van te vinden zijn in bepaalde voedingsmiddelen, zoals noten, vis en orgaanvlees. De gemiddelde hoeveelheid ingenomen selenium in Europa ligt relatief laag, omdat er weinig selenium in onze landbouwgronden zit. We zouden dagelijks meer dan 100 microgram selenium nodig hebben, maar in realiteit komen we niet eens aan de helft van die dagelijkse portie.

De aanwezigheid van selenium beïnvloedt heel wat verschillende zaken:

  • Het draagt bij tot het behoud van normale nagels en haar. Een tekort aan selenium kan zorgen voor dun, levenloos haar en snel afbrekende nagels.  
  • Het draagt bij tot de normale werking van de schildklier, die verantwoordelijk is voor het regelen van ons metabolisme.
  • Het zorgt voor een normale werking van het immuunsysteem en de bescherming van je lichaamscellen tegen oxidatieve stress.
  • Het bevordert de zaadcelproductie.

Resultaten

De wetenschappers slaagden erin om meer dan twintig vervolgstudies uit te voeren. Daarin werden bloedmonsters geanalyseerd en gezocht naar verschillende leeftijdsgebonden biomarkers. Markers zoals C-reactief proteïne en sP-selectine, nemen normaal toe met de leeftijd als teken van verhoogde ontsteking en oxidatieve stress in het lichaam. Bij een inname van selenium en co-enzym Q10 werd een significante daling van het niveau van beide markers vastgesteld.

Maar de supplementen brachten ook nog heel wat andere gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo zou je 54% minder kans hebben op cardiovasculair overlijden, meer kans op hogere ejectiefractie, betere echocardiografische resultaten en minder kans op hartfalen. Over het algemeen zouden mensen die de supplementen innemen dertien procent minder tijd spenderen in het ziekenhuis.

SelenoPrecise en BioQ10

In de studies werden de producten van Pharma Nord gebruikt. De deelnemers kregen selenium
en coënzym q10 van respectievelijk SelenoPrecise en Bio-Q10 preparaten.

Pharma Nord ontwikkelde een kwalitatief organisch preparaat, SelenoPrecise, dat als seleniumbron wordt gebruikt in hun Selenium+Zinc supplementen. Selenium+Zinc is een basiscomplex van primaire antioxidanten en bevat vitaminen A, B6, C en E en de spoorelementen zink en selenium. Dit zijn de sleutelelementen in de strijd tegen vrije radicalen die ons afweersysteem onophoudelijk aanvallen.

Bio-Q10 bevat coënzym Q10 en vitamine B6. Tijdens de voorbije 25 jaar is Pharma Nord erin geslaad
Bio-Q10 steeds te optimaliseren met als doel een Q10-preparaat te creëren met een uitstekende
biobeschikbaarheid en kwaliteit. Bio-Q10 helpt moeheid en vermoeidheid te verminderen
en draagt eveneens bij tot de strijd tegen vrije radicalen die ons afweersysteem onophoudelijk aanvallen.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…