Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eindelijk rust in je hoofd: Zo stop je ratelende gedachten

Olivier
2 min read

Je hebt denkers en doeners. Doeners maken zich niet zoveel zorgen en doen wat er moet gebeuren zonder daarover te piekeren. Denkers hebben het echter een stuk lastiger. Zij blijven continu nadenken en piekeren over van alles en nog wat. Ze komen moeilijk in slaap en vinden het lastig om ‘echt’ te ontspannen. Er zijn echter wat technieken om deze ratelende gedachten te stoppen. Hieronder een paar tips die wat rust in je hoofd kunnen brengen!

Bereid je voor op het ergste en hoop op het beste

Accepteer het ergst mogelijke scenario en besteed tijd aan acties om dit scenario te verbeteren. Zo schep je niet te hoge verwachtingen voor jezelf en zullen dingen minder snel tegenvallen.

Houd jezelf bezig

Wanneer je actief met iets bezig bent, heb je geen tijd om te piekeren. Ga bijvoorbeeld puzzelen of lekker sporten. Kan je ’s avonds niet in slaap komen? Ga dan een boek lezen. Wedden dat je ogen binnen no-time dichtvallen?

Zorg voor afleiding

Bel een vriend of vriendin. Zoek de gezelligheid op. Wanneer je met anderen bent, is er in je hoofd weinig ruimte vrij om te piekeren.

Deel je zorgen

Wanneer je met andere over je zorgen kunt praten, zullen deze gedeeltelijk uit je hoofd verdwijnen. Zo blijf je er niet zelf mee zitten maar kan je in samenwerking met anderen oplossingen gaan vinden.

Neem beslissingen

Wanneer je eindeloos blijft nadenken over wat je nu moet doen, wordt er vaak uiteindelijk geen beslissing genomen. Voorkom dit en zorg dat je op tijd beslissingen neemt.

Stel dingen niet uit

Maak je je zorgen over iets en blijf je dit daarom uitstellen? Stop hier dan gelijk mee! De zorgen zullen groter en groter worden tot er bij wijze van spreken een bom ontploft. Doe belangrijke dingen gelijk, dan ben je er maar vanaf!

Leer ontspannen

Ontspannen mensen piekeren niet. Zorg er dus voor dat je voldoende ontspant in je leven. Doe bijvoorbeeld aan yoga of lees eens wat meer boeken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…