Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Expert legt uit: in deze gevallen zijn vitaminesupplementen voor kinderen nuttig

3 min read

Om de weerstand van je kroost te vergroten, is het belangrijk dat ze voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen opnemen. Maar hoe pak je dat het best aan? En zijn vitaminesupplementen een meerwaarde? Tania Claeys, kindermaag- en darmarts bij het AZ Sint-Jan in Brugge, geeft tekst en uitleg.

Vitamines, mineralen als calcium en magnesium en spoorelementen zoals ijzer, jodium en zink zijn ontzettend belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Ze hebben een grote invloed op de groei, de weerstand, de bloedcellen, enzovoort. Elke vitamine is essentieel en zeer belangrijk, denk bijvoorbeeld aan vitamine D voor de botten en vitamine B6 voor onder andere het zenuwstelsel. 

Kinderen moeten al die vitamines, mineralen en spoorelementen voldoende opnemen en dat gebeurt vooral via voeding. Wanneer je kind gezond en gevarieerd eet, zouden er geen tekorten mogen optreden. Hou bij het samenstellen van je menu vooral rekening met de omgekeerde voedingsdriehoek. Laat je kind veel water drinken en vertrek van plantaardige voeding (groenten, fruit, noten en granen) en vul aan met melk en melkproducten. Af en toe vlees eten is goed, maar probeer de hoeveelheden te beperken en varieer met vis, ei of een vleesvervanger. Streef er ook naar om zoveel mogelijk te koken met onbewerkte producten. 

Wanneer je je kinderen een gezond en gevarieerd menu voorschotelt, zullen er zich geen tekorten voordoen. En zelfs als je kroost wat selectief eet, moet je je niet meteen zorgen maken. Contacteer bij twijfel je (kinder)arts die zonodig het bloed van je kind kan testen, zodat een eventueel tekort snel geregistreerd kan worden. 

Vitaminesupplementen zijn een must in 3 gevallen: 

  1. Kinderen tot 3 maanden die enkel borstvoeding krijgen, moeten een supplement van vitamine K innemen. Meestal wordt dat goed opgevolgd op de materniteit door je kinderarts. Je kindje krijgt bij de geboorte vitamine K ofwel via een prikje (en is dan voor 3 maanden beschermd) of zal dagelijks of wekelijks vitamine K moeten innemen via de mond. 
  2. Vitamine D neem je op via de zon. Veel volwassenen hebben een tekort omdat we nu eenmaal niet in een zonnig klimaat leven. Bij kinderen jonger dan 6 is vitamine D absoluut noodzakelijk omdat ze nog geen reserves hebben opgebouwd. Daarom is het aangewezen dat alle kinderen tot die leeftijd een vitamine D-supplement innemen van 400 internationale eenheden (IE). Voor kinderen met een donkere huid gaat het om 600 IE. 
  3. Wanneer je kind vegetarisch of veganistisch eet, is het belangrijk om regelmatig de bloedwaarden te laten controleren. Een supplement van vitamine B12 is vaak noodzakelijk. Het is aangewezen om voedingsproducten te kopen die verrijkt zijn met bepaalde vitamines of mineralen gezien calcium- of ijzertekorten sneller kunnen optreden. 

Bij een eventueel tekort is het noodzakelijk om een supplement in te nemen specifiek voor die vitamines of mineralen die je nodig hebt. Multivitamines kunnen in uitzonderlijke gevallen een meerwaarde zijn, bijvoorbeeld bij kinderen die zeer eenzijdig eten. Overleg met je arts vooraleer je aan een kuur begint.

Tania Claeys werkt als kindermaag- en darmarts op de afdeling kindergeneeskunde bij het AZ Sint-Jan in Brugge.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…