Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Factcheck: hoe maak ik mijn seksleven groener?

Birte Govarts
3 min read

In haar nieuwe boek ‘Factcheck. Is het echt duurzaam?’ probeert journaliste Georgina Wilson-Powell antwoorden te vinden op maar liefst 140 ecodilemma’s uit het leven van alledag. Ze gaat op zoek naar de groenste oplossing of – als die er niet is – naar een verklaring waarom er geen duurzaam alternatief is. Wij mogen de volgende weken enkele ecodilemma’s uit het boek delen. Deze week: hoe weet ik of mijn make-up milieuvriendelijk is?

Je denkt misschien dat je in de slaapkamer geen rekening hoeft te houden met de planeet, maar ook daar kun je milieuvriendelijk te werk gaan. Elk genotsverhogend product dat je gebruikt, met je partner of alleen, heeft een kleine impact op de planeet. Commerciële producten zijn vaak niet gemaakt van natuurlijke materialen en worden ook niet ontworpen om te worden gerecycled. Veel mensen gebruiken glijmiddel om seks of masturberen comfortabeler en prettiger te maken, maar dat bevat vaak dezelfde chemicaliën als in condooms zitten en wordt verpakt in plastic flessen die vaak niet recyclebaar zijn.
Seksspeeltjes zijn ook niet altijd milieuvriendelijk. Ze zijn vaak gemaakt van plastic en bevatten batterijen. Seksspeeltjes worden zelden gerecycled omdat het lastig is alle onderdelen van elkaar te scheiden, helemaal bij vibrators op batterijen. De meeste belanden op de afvalberg, waar ze afbreken tot microplastics en siliconedeeltjes. Siliconen speeltjes zijn gemakkelijker te recyclen. Hoewel voor de productie niet-duurzame aardolie en natuurlijke gassen worden gebruikt, gaan siliconen zelden kapot
en geven ze op een afvalberg minder chemicaliën af dan plastic. Zoek voor een groener geweten naar natuurlijke ingrediënten en simpele producten.

• Kies een glijmiddel zonder aardolie en chemicaliën als parabenen. Kies biologische producten met natuurlijke en eventueel ook vegan ingrediënten.

Maak zelf glijmiddel. Online vind je recepten met ingrediënten als kokosolie en aloë vera.

• Kies liever goed gemaakte, hoogwaardige glazen of houten seksspeeltjes dan producten van silicone. Als die er niet zijn, heeft silicone de voorkeur boven plastic.

• Doe het zonder batterij – er bestaan vibrators op zonne-energie – en verken de markt van biologisch afbreekbare vibrators.

• Investeer in een product dat jaren meegaat en niet al na een paar keer kapot is.

Meer lezen? ‘Factcheck. Is het echt duurzaam’ van Georgina Wilson-Powell (Manteau, 19,99)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…