Vanaf wanneer naar de tandarts?
Het melkgebit ligt aan de basis van een mooi, gezond volwassen gebit. Vandaar dat vanaf 2 jaar een bezoek aan de tandarts voor een controle zeker aangewezen is.
Eens je kind zes jaar is, vallen de melktandjes één voor één uit en komen er blijvende tanden in de plaats. Rond de leeftijd van 14 jaar is het blijvende gebit compleet.
Routine
Wij raden je aan om jaarlijks op controle te gaan bij de tandarts. Maak daar een gewoonte van. Heel wat tandpijn en onnodig dure behandelingen kunnen op die manier vermeden worden.
Verder benadrukken we ook het belang van goede voeding, gezonde drinkgewoonten en mondhygiëne. Druk je kind van jongs af het belang van tandenpoetsen op het hart. Goede mondverzorging moet een routine worden.
Hoe gezond is jouw gebit of dat van je kind? Je ontdekt het al na enkele vragen via onze test!
Heeft je kind toch plots last van tandpijn? Wij zetten drie frequente tandaandoeningen bij kinderen op een rijtje.
Kaasmolaren
Spot je een bruin vlekje op een tandje van je kind? Brokkelt er een deeltje van een tand af? Dan is de kans groot dat hij/zij met kaasmolaren te kampen heeft, een defect in het tandglazuur waar veel kinderen mee geconfronteerd worden.
Het komt erop neer dat de beschermende glazuurlaag op bepaalde tanden niet of te weinig ontwikkeld is. Door het afbrokkelen van de tanden ontstaan ruimtes tussen de tanden waardoor etensresten gemakkelijk achterblijven. Die ruimtes zijn broedhaarden voor bacteriën.
De lichte vormen kunnen opgelost worden door de kiezen te beschermen door ze in te pakken. Indien de kaasmolaren zich in in een verder stadium bevinden, moeten de tanden worden verwijderd. Maar liefst 10 à 15% kinderen hebben ‘kaasmolaren’. De precieze oorzaak van dit tandprobleem is nog niet gekend.
Cariës
Gaatjes in de tanden zijn een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Hun tandjes zijn er gevoeliger aan omdat het glazuur van melktanden zachter is dan dat van volwassenen.
Tanden met gaatjes trekken bacteriën aan. Via de bloedbaan kunnen de bacteriën elders in het lichaam geraken en ontstekingen uitlokken. Het is dus belangrijk dat gaatjes tijdig aangepakt worden.
Meestal zal de tandarts een fluoridegel aanbrengen om het gebied te sealen. Als het gaatje te diep is, zal de tand getrokken worden.
Blootliggende tandhalzen
Eet jouw kind veel minder en klaagt het bij het poetsen van de tanden? Door overbelasting of een te harde manier van poetsen kunnen de tandhalzen bloot komen te liggen.
Doordat de hals of wortel van de tand blootligt, kan het gebit erg gevoelig en pijnlijk zijn.
Dit probleem kan worden opgelost door een aangepaste tandpasta te gebruiken en de manier van poetsen aan te passen. Raadpleeg je tandarts voor meer info.
Extra tip: vermijd hoge tandartskosten
Regelmatig naar de tandarts gaan is nodig. Daar hangt echter ook een prijskaartje aan vast. Een tandverzekering kan je daarbij helpen. Dentalia Plus is een betaalbare verzekering die wordt aangeboden door het Onafhankelijke Ziekenfonds (OZ).
De verzekering dekt je hele gezin en biedt terugbetalingen voor verschillende behandelingen: van blokjes en beugels tot implantaten kronen. Een tandartsbezoekje doet zo alvast financieel minder pijn. Ontdek hier meer over Dentalia Plus.