Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Poetsen jouw kinderen hun tanden wel op de juiste manier?

4 min read

Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, is een (al dan niet) verzorgd gebit vaak één van de factoren waar je het eerst op let. Hagelwitte, rechte en gezonde tanden hebben een groot esthetisch belang; je neemt de verzorging van je gebit dus maar beter serieus.

Tip: met onze nieuwste test kan je aan de hand van een aantal simpele vragen snel nagaan hoe gezond jouw gebit is!

Zoals dat bij veel zaken het geval is, geldt ook hier het spreekwoord ‘jong geleerd is oud gedaan’. Je leert je kinderen dus best al op jonge leeftijd een goede tandhygiëne aan. Maar hoe weet je nu zeker of je kinderen hun tanden wel op de juiste manier poetsen?

Hoeveel keer per dag en hoe lang?

Algemeen wordt aangeraden je tanden twee keer per dag te poetsen. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je poetst je tanden het best ‘s ochtends na het ontbijt, en ‘s avonds voor het slapengaan. De ideale duur van een poetsbeurt bedraagt volgens tandartsen 3 minuten, omdat tandaanslag alleen doeltreffend kan worden verwijderd wanneer we onze tanden lang genoeg poetsen. Uit onderzoek blijkt echter dat de meeste mensen dat streefdoel niet halen: de gemiddelde poetsbeurt duurt namelijk slechts zo’n 46 seconden.

Hoe beweeg je je tandenborstel?

Veel mensen zijn er zich niet van bewust dat je beter draaibewegingen maakt met je tandenborstel in plaats van horizontale bewegingen. Oefen daarnaast niet te veel druk uit op je tanden bij het poetsen. Vergeet ook je tong niet! Leer je kind vanaf het begin de juiste tandenpoetstechnieken aan, zo ben je zeker dat een goede tandhygiëne ontwikkeld wordt.

Vanaf wanneer kan mijn kind zelfstandig zijn of haar tanden poetsen?

Vanaf een bepaalde leeftijd willen kinderen zelfstandig hun tanden beginnen te poetsen. Het is goed om dit te stimuleren, maar hou toch nog een oogje in het zeil: kinderen jonger dan tien poetsen hun tanden vaak nog niet grondig genoeg. Daarom is het beter om bij jonge kinderen het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren. Poets bijvoorbeeld één keer per dag de tanden na. Zo ben je er zeker van dat alle etensresten verwijderd zijn.

Nooit naar de tandarts?

Grondig je tanden poetsen vormt de basis van een gezonde mondhygiëne en een stralend gebit, maar dat wil niet zeggen dat grondig je tanden poetsen tandartsbezoekjes overbodig zal maken. Een mooi gebit is nog zoveel meer dan tweemaal daags je tanden poetsen: vaak komen er ook beugels, blokjes, tandvullingen en andere kleine ingrepen aan te pas.

De weg naar een mooi gebit is niet goedkoop, maar gelukkig zorgt een tandverzekering zoals Dentalia Plus van OZ ervoor dat het allemaal betaalbaar blijft! Denk aan terugbetalingen voor behandelingen zoals kronen, implantaten, blokjes en beugels. Ontdek meer over Dentalia Plus.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…