Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Galblaas verwijderen: Operatie, Afvallen en Dieet

Olivier
4 min read

Het is ontzettend fijn om elke dag fit en gezond op te staan. Voor veel Belgen is dit helaas niet altijd de realiteit. Zo heeft 1 op de 10 personen last van galstenen. Bij zeer veel pijn is het mogelijk om de galblaas te verwijderen. Om goed te herstellen dien je na deze operatie een dieet te volgen.

Lever en galblaas

Je lichaam is bijzonder complex. Het goed functioneren van organen als het hart, de longen, nieren, lever en blaas zorgt ervoor dat je elke dag op de been blijft. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het zenuwstelsel, en de honderden spieren in je lichaam. Een belangrijk onderdeel van je lichaam is de galblaas. Dit is een klein zakje aan de rechterkant van je buikholte, vlakbij de lever. De lever en galblaas worden met elkaar verbonden via de zogeheten galbuis. Samen zorgen de organen ervoor dat je vetten kunt verteren.

Productie van galvloeistof

Bijna ieder mens eet wel eens vet voedsel. Na het eten van een dergelijke maaltijd vindt er in je lichaam een ingenieus proces plaats. Ten eerste zorgt de lever voor de productie van galvloeistof. Daarna komt deze vloeistof komt in je galblaas terecht voor de galwegen. Op een gegeven moment verlaat het vette voedsel je maag. De galblaas trekt daardoor samen, en maakt galvloeistof aan. Deze wordt afgegeven aan de dunne darm om de vetten te verteren.

Galstenen

Normaliter is galvloeistof vloeistof dun. Met het ouder worden neemt de kans op het indikken van deze vloeistof echter toe. Het probleem is namelijk dat deze galvloeistof te lang in de galblaas blijft. Daardoor neemt de kans op indikken en galstenen toe. Dit zijn stenen of klontjes in de galblaas of galblaas, die de galwegen blokkeren. De steentjes kunnen zorgen voor veel pijn. Het is verstandig om bij pijnklachten even de huisarts te raadplegen. Door galstenen kan de galblaas namelijk ontstoken raken. Ook loop je het risico dat de galwegen ontstoken raken. Bij een acute ontsteking is er meteen een operatie nodig.

Onderzoek in het ziekenhuis

Soms verwijst een huisarts je voor onderzoek door naar het ziekenhuis. Door middel van onderzoek kan namelijk met zekerheid worden vastgesteld dat je last hebt van galstenen. Onderzoek van de galblaas vindt plaats via de volgende manieren:

  • Echografie. Artsen bekijken je lever en galblaas door middel van een echografieapparaat.
  • MRI-scan. Dit is een veelgebruikte manier om galstenen in de galblaas en galwegen te ontdekken.

Operatie aan de galblaas

Bij zeer veel pijn kunnen artsen adviseren om de galblaas te verwijderen. Voor een galblaasoperatie kun je terecht bij een anesthesioloog. Hij of zij zal je informeren over het verloop van de operatie. Meestal vindt deze plaats onder algehele narcose. Je wordt dus kunstmatig in slaap gehouden. Ook ontvang je na afloop pijnstillers. Tijdens de galblaasoperatie maakt de chirurg drie kleine sneeën in je buik. Een van de openingen bevindt zich bij de navel. In sommige gevallen maakt een chirurg een snee aan de rechterkant van je buik, vlakbij de ribbenboog. Dit komt vaak voor wanneer je al eerder bent geopereerd aan de buik. Er kan namelijk sprake zijn van littekenweefsel, waardoor de chirurg de galblaas niet goed ziet.

Galblaas verwijderen via laproscopie

Om genoeg zicht te krijgen op je organen wordt de buik opgeblazen met CO2 gas. Op die manier komt de buikwand namelijk los van de organen. Vervolgens gebruikt de chirurg een buis met een kleine videocamera en lamp. Deze vorm van opereren wordt ook wel een kijkonderzoek of ‘laproscopie’ genoemd. Met een cameraatje heeft hij of zij een goed overzicht van je buik. Vervolgens verwijdert de chirurg met speciale instrumenten de galblaas uit de buik. Tenslotte plaatst hij of zij een katheter via een van de openingen in je buik, doorgaans betreft dit de navel. Dit maakt het na afloop gemakkelijker om een röntgenfoto te maken van de galwegen. In totaal neemt het verwijderen van een galblaas 1 tot 3 uur in beslag.

Dieet na een galblaasoperatie: Avallen nodig? En wat is de hersteltijd?

Het herstel na een galblaasoperatie neemt gemiddeld 3 weken in beslag. Dit is echter maar een indicatie. Het herstelproces is namelijk per persoon verschillend. Meestal kun je na enkele weken weer werken. Wel wordt het ieder persoon aangeraden om na het verwijderen van de galblaas een gezond dieet te volgen. Zo is het verstandig om magere zuivelproducten en vlees te eten. Uien, koolsoorten, spinazie, chocola, koffie en eieren kun je daarentegen beter links laten liggen. Deze producten kunnen namelijk opnieuw voor galstenen zorgen.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…