Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gedaan met schuren en wrijven: 5 tips om een loperstepel te voorkomen

Freya De Vos
3 min read

Ben jij een fervent loper? Dan heb je vast en zeker al eens gehoord over – of erger nog: last gehad van – een loperstepel. Door constante en langdurige wrijving van je T-shirt of beha kan de huid van je tepels geïrriteerd of beschadigd raken, zelfs tot bloedens toe. Xavier Ghijselings, huis- en sportarts en zelf een fervent loper, deelt vijf tips om de loperstepel te voorkomen.

‘De loperstepel komt vaker voor bij mannen, aangezien vrouwen meestal een sportbeha dragen tijdens het lopen’, vertelt Xavier Ghijselings. ‘Doordat die nauw aansluit op de huid is de kans op wrijvingen veel kleiner. Ook langeafstandlopers zullen vaker last hebben van een loperstepel. Hoe langer de stof van je loopshirt immers over de broze huid van je tepels schuurt, hoe groter de kans op pijn, irritatie en wondjes.’ Is een loperstepel ernstig? Nee, maar wél vervelend. Gelukkig kan je het fenomeen voorkomen, dankzij deze tips:

1. Kies de juiste sportkledij

Draag aangepaste kledij tijdens het sporten. Hoe losser je T-shirt of top, hoe meer wrijving. Vrouwen kiezen het beste voor een naadloze sportbeha gemaakt uit een zacht materiaal, mannen voor een nauw aansluitend loopshirt. Sportkleren van katoen nemen vocht op, maar daardoor wordt de stof harder. Ook een synthetisch shirt voelt ruwer aan als de stof nat is. Bovendien ga je er sneller in zweten. Let ook op dat er geen logo opgestikt of -gestreken zit ter hoogte van je borst. 

2. Let op de weersomstandigheden

Bij warm weer zweet je meer. Bovendien is je huid ook brozer, en bijgevolg gevoeliger aan schuring. Is het koud buiten? Neem ook dan je voorzorgen. Als je kippenvel krijgt, worden je tepels stijf en steken ze uit, waardoor de kans op schuring veel groter wordt. 

3. Let op bij lange afstanden!

De loperstepel komt vooral voor bij langeafstandslopers. Als je wekelijks een uurtje jogt, blijf je er normaal gezien van gespaard. Is één van je goede voornemens voor 2021 om een halve marathon te lopen? Investeer dan in kwalitatieve sportkledij en tref voorbereidingen om schuring te voorkomen.  

4. Beter voorkomen dan genezen

Je kunt de loperstepel gemakkelijk vermijden. Een niet-zo-sexy maar efficiënte manier om er geen last van te krijgen: kleef voor je gaat lopen op beide tepels een klein rond pleistertje, sporttape of medische tape. Ook een goede portie vaseline voorkomt een loperstepel!

5. Wees lief voor je tepels

Heb je dan toch dat ene losse T-shirt van je lief als loopshirt gebruikt of heb je hardgelopen in de motregen? Grijp in de douche dan zéker niet naar een geparfumeerde zeep!

Door Freya De Vos

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…