Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Geniet jij genoeg van je vrije tijd?

Anja
2 min read

Je kent het gevoel wel: verlangen naar het weekend of naar een vrije dag die je gepland hebt. Etentje met de vriendinnen, afspraakje met de familie, even gaan shoppen, naar de cinema met je vriend, … Soms heb je zoveel gepland in je vrije tijd, waardoor je er minder van geniet. Geniet jij met volle teugen van je vrije dagen?

Stress op vrije dagen

Veel mensen kampen met onnodige stress tijdens hun vrije dagen. We krijgen het gevoel dat al onze uitstapjes en afspraakjes op dat moment moeten gebeuren. Je wilt je vrije dag namelijk zo goed mogelijk benutten. Bijgevolg staat je weekend of vrije tijd vaak boordevol gepland: je hebt een strak tijdschema. Een strakke tijdsplanning brengt ook stress met zich mee. Dat kan ervoor zorgen dat je niet genoeg geniet van je vrije tijd, terwijl deze momenten juist relaxerend moeten zijn.

Je plant je vrije tijd beter niet tot in detail

Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat het niet goed is om je vrije tijd tot in de puntjes te plannen. Veel mensen plannen ontspannende activiteiten op een specifieke datum en een bepaald tijdstip. Door je vrije tijd juist zo concreet te plannen, kan het meer aanvoelen als werken. Je voelt je soms opgejaagd omdat je op een bepaald tijdstip ergens MOET zijn. Je wordt daardoor minder enthousiast over de geplande activiteiten.

Zorg voor ‘gaten’ in je planning

Het is niet de bedoeling om vanaf nu de planning in je agenda volledig leeg te laten. Je houdt je planning beter vaag in plaats van een specifiek tijdstip op de activiteit te plakken. Staat er om 14u een shopdate met je vriendin op de planning? Plan die dan in ‘in de namiddag’. Deze vage planning zorgt ervoor dat je je niet opgejaagd zult voelen. De ingeplande activiteit voelt losser aan waardoor je er meer van kunt genieten. Wat je ook kunt doen, is 'vrije gaten’ laten in je planning. Dat zorgt ervoor dat onvoorziene omstandigheden geen probleem vormen voor je reeds geplande activiteiten. Je hangt namelijk niet vast aan een specifiek tijdsschema en je hebt ruimte om activiteiten te verschuiven wanneer nodig.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…