Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: de verschillende soorten people-pleasers uit ‘Het plezier van nee zeggen’ van Natalie Lue + win 3 exemplaren

Gezond.be
4 min read

Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we de verschillende soorten people-pleasers uit ‘Het plezier van nee zeggen’ van Natalie Lue. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Goeddoeners

Een goeddoener is meestal opgegroeid in een omgeving waarin de volwassenen goed gedrag als voorbeeld gaven, ook al benadrukten ze dat niet per se, of waarin het belangrijk was dat je anderen de indruk gaf dat je een goed mens bent, of waarin dit gedrag een vorm van zelfbescherming was tegen mishandeling door anderen.

Uitslovers

Uitslovers waren vaak het oudste, enige, onopgemerkte, ondergewaardeerde of meest verantwoordelijke kind. Sommige uitslovers komen uit prestatiegerichte gezinnen die van het verwachtten dat ze de vlag van de familie droegen of dat ze goed presterende, succesvolle of hardwerkende familieleden of leeftijdsgenoten evenaarden. Of de mensen om hen heen waren juist niet zo en ontmoedigden hen zelfs om zich te veel in te spannen of te ambitieus te zijn.

Vermijders

Vermijders zijn meestal opgegroeid in een omgeving waarin iedereen vermijdingsgedrag vertoonde, waarin ‘anders zijn’ betekende dat je het moest verbergen om door de familie geaccepteerd te worden, of waarin de omstandigheden zodanig waren dat vermijden een effectieve strategie voor zelfbescherming werd. Ze ontvingen lof voor het vermijden van moeilijke onderwerpen, het niet uiten van gevoelens, het niet hebben van behoeften, het niet om hulp vragen, het in stand houden van de status quo. Het maakte hen angstig voor intimiteit omdat hun onbekendheid met fysieke nabijheid en het risico op conflicten intens en bedreigend aanvoelden.

Redders

Redders zijn opgegroeid in een omgeving waarin dienstbaarheid als voorbeeld werd gegeven of waarin het belang ervan werd benadrukt. Hierbij namen kinderen de verantwoordelijkheden van volwassenen op zich, of de volwassenen waren niet is staat om zichzelf te helpen, laat staan hun kinderen. Ze werden geprezen of kregen positieve feedback omdat ze braaf, zorgzaam en meegaand waren doordat ze hielpen, redden, met een oplossing kwamen, onbaatzuchtig waren, geestelijk sterk waren of minder nodig hadden dan anderen.

Lijders

Lijders zijn vaak opgegroeid in een omgeving waarin men ervan uitging dat lijden je een goed of beter mens maakt, of waarin mensen als probleem werden behandeld of waarin hun problemen werden genegeerd of gebagatelliseerd, hoe dringend of reëel ze ook waren. Positief over jezelf of je prestaties praten werd mogelijk gezien als opschepperig, narcistisch of denken dat je meer bent dan je bent. Volwassen lijders kunnen zichzelf in de positie van martelaar hebben geplaatst of mishandeling door hun echtgenoot of zelfs hun kinderen hebben toegestaan, en daarmee niet alleen mishandeling of misbruik hebben toegestaan, maar ook zichzelf hebben verwaarloosd.

Win 3 exemplaren van ‘Het plezier van nee zeggen’

Ben jij misschien een people-pleaser en wil je het plezier van nee zeggen ontdekken? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Kosmos drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…