Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: drie belangrijke doelwitorganen van schildklierhormoon uit ‘De schildklier’ van Bruno Lapauw + win 5 exemplaren

Gezond.be
4 min read

Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we drie belangrijke doelwitorganen van schildklierhormoon uit ‘De schildklier’ van Bruno Lapauw. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vijf exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

De schildklier is een levensbelangrijk orgaan omdat het impact heeft op zowat alle organen in ons lichaam. We zetten de belangrijkste even op een rijtje, en we leggen uit wat schildklierhormoon doet voor die doelwitorganen of doelwitweefsels.

De hersenen

Een optimale blootstelling aan schildklierhormoon is cruciaal voor een normale ontwikkeling en functie van de hersenen. Dat is zo als embryo, maar ook tijdens de kindertijd en het latere leven. Schildklierhormoon staat onder andere in voor processen zoals groei, deling en verplaatsing van bepaalde neuronen, net als voor het aanleggen en aanpassen van verbindingen tussen zenuwcellen en hersengebieden.

Als dat niet optimaal gebeurt en er bijvoorbeeld een belangrijk tekort is aan schildklierhormoonblootstelling tijdens de vroege zwangerschap, kan het zijn dat een kind geboren wordt met een minder goed ontwikkelde cortex, en onderontwikkeld gehoorcentrum, of een cognitieve beperking en dus een lager IQ. Die schade valt niet meer te herstellen door na de geboorte wel voldoende schildklierhormoon toe te dienen. Onevenwichtigheid van schildklierhormoon op latere leeftijd kan leiden tot depressieve gevoelens, concentratiestoornissen, angstgevoelens, gejaagdheid en in extreme gevallen zelfs psychoses.

Het zenuwstelsel

Behalve de hersenen en het ruggenmerg die samen het centraal zenuwstelsel vormen, kennen we ook de zenuwen en hun uitlopers die het perifere zenuwstelsel vormen. Ook dat staat onder invloed van schildklierhormoon. Zo zien we bijvoorbeeld een verhoogde prikkelbaarheid en vinnige peesreflexen bij hoge schildklierhormoonspiegels, en vertraagde peesreflexen bij lage schildklierhormoonspiegels.

De lever

Een ander belangrijk doelwitweefsel van schildklierhormoon is de lever. Dat orgaan is de metabole fabriek van ons lichaam. Talloze chemische processen vinden er plaats. De lever is het belangrijkste productieorgaan van diverse eiwitten en andere stoffen die een rol spelen in ons metabolisme, ons immuunsysteem, onze voortplanting, onze stolling en ga zo maar door.

Veel van die chemische processen staan onder invloed van schildklierhormoon. Het beïnvloedt de aanmaak van stollingsfactoren, van bepaalde bindingseiwitten, van de opname en de verwerking van cholesterol.

Win 5 exemplaren van ‘De schildklier’

Wil jij meer weten over de schildklier? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts vijf exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…